Estetik Meme Cerrahisi

Kadınlar için meme dokusu özgüveni arttıran en önemli öğelerden biridir. Bundan dolayı estetik meme ameliyatları dünyada estetik amaçlı yapılan ameliyatlar arasında ilk üç sırada yer almaktadır. Fiziksel görünümde önemli bir yer tutmaktadır. Vücut ölçümler içinde meme dokusunun küçük veya büyük kaldığı durumlar vücut konturlarında (hatlarında) bozukluklar ortaya çıkarmakta ve daha önemlisi beraberinde önemli psikolojik sorunlara neden olabilmektedir.

Memeler değişik nedenlerle küçük veya büyük olabilir. Doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir. Hamilelik, emzirme ve kilo alıp verme gibi sebepler memelerde büyüklüğe ve sarkmaya neden olabilir. Meme kanseri nedeniyle ameliyat olan hastalarda yeniden meme oluşturulması gerekebilir. Bütün bu durumlarda memeye yönelik girişimler plastik cerrahlar tarafından rahatlıkla yapılabilmektedir.

Büyük göğüs problemi estetik kaygılardan ziyade fonksiyonel bir problem olarak değerlendirilmelidir. Göğüs büyüklüğü nedeniyle gelen hastalarımızın yakındığı şikayetlerden birisi de bu hastalarımızın sırt üstü yatmada zorluk çekmeleridir ve hatta hastalarımızın önemli bir kısmında nefes darlığı problemleri ön plana çıkmaktadır.

Memelerin büyümesi kadınlarda estetik sorunların yanında memelerin ağırlığından dolayı sutyen askısı çöküklük ve omuzlarda iz oluşturabilir; boyunda, sırtta ve omuzlarda ağrılara sebep olabilir; günlük aktiviteleri kısıtlayabilir; büyük ve sarkık olan memelerin altında terlemeye bağlı kaşıntı, pişik ve kötü kokulara neden olabilir. Özellikle menopoz sonrası yaşanabilecek östeoporoz ile birlikte iskelet sistemindeki zayıflamaya bağlı olarak bu baskının artmasına yol açması kaçınılmazdır. Ayrıca kadınların istedikleri gibi giyinmelerine engel olabilir. Kadınlarda psikolojik bir takım rahatsızlıklara neden olabilir. Toplum içinde rahat edemez, sosyal yaşamdan uzak dururlar. Buradan yola çıkarsak, meme küçültme ameliyatları estetik ameliyat olmasının yanında hastayı fiziksel ve psikolojik olarak çok rahatlattığından sadece estetik bir ameliyat değil aynı zamanda fonksiyonel bir ameliyattır. Kişi ameliyattan sonra günlük aktiviteleri daha rahat yapar, spor aktivitesini arttırır. Ayrıca kişinin özgüveni arttığından sosyal olarak daha girişken olur.

Kadınlarda yapısal olarak memeler çok küçük kalmış olabilir, biri diğerinden küçük kalmış olabilir. Bu durumda her iki memenin hacmini arttırmak veya birini diğerinin hacmine çıkarmak için meme büyütme ameliyatları yapılmaktadır. Ayrıca bir memenin diğer memeden hacim ve şekil olarak farklı olduğu ve bu durumun psikolojik sorunlara yol açacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Meme dokusu yeterli ise kendi dokusu ile memenin şekillendirilmesi ve sarkıklığının giderilmesi “Mastopeksi” dediğimiz toparlama işlemiyle oldukça başarılı olabilmektedir. Ancak meme dokusu yetersiz ise büyütme için günümüzde en geçerli yöntem silikon protezlerdir. Silikonların şekli ve büyüklüğünün seçimi her hastaya göre değişir. Çünkü göğüs kafesinin genişliği, meme dokusunun ne kadar olduğu her kadında farklıdır. Ameliyatın teknik detayları, kesinin nereden açılacağı, silikonun şekli gibi konular muayene sırasında değerlendirilmektedir. Meme silikonları meme dokusuna ve süt kanallarına zarar vermediğinden emzirmeye engel değildir. Günümüzde kullanılan silikon protezler güvenlidir. Meme büyütme ameliyatları kadınları en çok mutlu eden ameliyatlardan biridir. Çünkü başta bahsettiğimiz gibi kadınlar için memelerin çok küçük olması çok büyük bir özgüven eksikliğine sebep olmaktadır. Meme büyütme ameliyatlarında oldukça az iz kalmaktadır. Meme büyütme ameliyatları için mutlaka meme dokusunun büyümesinin tamamlanması amacıyla ortalama 18 yaşına kadar beklenmelidir. Protezler istendiği takdirde kolaylıkla lokal anestezi ile 20 dakikada çıkarılabilir. Protezlerin ömrü 15-20 sene kadar olmakta.

Meme küçültme ameliyatı sonrasında hastalarımız ortalama 3 gün hastanede yatar. 10-12 gün içerisinde iş hayatına dönebilir. Yine yaklaşık olarak 1,5- 2 ay (6-8 hafta) zorlayıcı aktiviteler, ağır işler ve spordan kaçınılması gerekmektedir. Yine bu süre zarfında özel şekillendirici sütyen kullanılmasını önermekteyiz.

Cerrah memenin şekli, boyutu, hastanın yaşı gibi birçok faktör göz önüne alarak memenin görünümünü, fonksiyonlarını ve hastanın sağlığını en üst düzeyde koruyacak şekilde operasyonu planlar ve bu doğrultuda cerrahi tekniği seçer. Göğüs küçültme ameliyatı sonrasında meme ucunun çevresinde ve meme boyutuna göre değişmekle birlikte uygulanan ameliyat tekniğine bağlı olarak “ters T harfi” şeklinde veya meme ucu ile meme altı arasında dik bir şekilde uzanan hafif bir iz kalabilmektedir. Bu izler için ameliyattan sonra uygulanan tedavilerle daha da belirsiz hale getirilebilmektedir. Çok çok nadiren belirgin kalan izler (iz konusu her kişi için farklılık ahzedebildiği için) ortalama 6 ay kadar sonra yapılacak müdahale ile daha da görünmez hale getirilebilir.

Meme ameliyatlarında amaç sadece memeyi küçültmek veya büyütmek değil aynı zamanda memeye şekil vermektir.  Bu nedenle herkesin vücut ölçüleri farklı olduğundan herkese uygulanacak müdahale kişiye özeldir. Cerrah muayene sırasında memenin mevcut durumunu değerlendirir ve önerilerde bulunur.

Kliniğimizde meme cerrahisi burun ameliyatlarından sonra hemen hemen ikinci sıklıkta yaptığımız ameliyatlardandır. Ameliyat süresi ortalama 2 saat sürmekte ve tabi anestezi süresi de eklenince (anestezi ekibinin hızına bağlı olarak değişmekle beraber) ortalama 3 saati bulmaktadır. Protez işlemleri daha kısa sürmekte. 

Meme kanseri veya başka bir hastalık nedeniyle memesini kaybeden kadınlar önemli sosyal ve psikolojik sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle bu hastalar için yeniden meme oluşturma (meme rekonstrüksiyonu) çok önemli bir seçenektir. Örneğin hastanın karnından, sırtından veya kalçasından alınan dokularla yeniden bir meme yapılabilmektedir. Bir diğer yöntem de deri altına genişleyen geçici protezler kullanmaktır. Yeterli genişliğe ulaşılınca kalıcı protezler ile değiştirilir. Kanser hastalarında tekrar meme dokusu oluşturmak zaten zor durumda olan hastaların psiko-sosyal sorunları bertaraf etmesine yardımcı olmaktadır.

Meme kanseri konusu tamamıyla daha detaylandırılıp konuşulması gereken bir konu ancak konumuz itibariyle çok kısaca değinmekte fayda var. Bildiğiniz gibi kadınlarda ilk sırada gelen kanser tipi olup akciğer kanseri ile yarışan bir kanser türü.

İlk olarak meme küçültmenin kanser ile ilişkisi ne olabilir (fayda-zarar) diye düşündüğümüzde; meme küçültme ameliyatları öncesi hastalarımızı mutlaka mamografi ve ultrasonografi ile tarıyoruz ve daha önemlisi çıkarılan fazla meme dokusunu patolojik incelemeye gönderiyoruz. Ayrıca cerrahi sırasında karşılaşılan şüpheli görünümlü kitleleri de ayrıca incelemeye gönderiyoruz. 

Göğüs küçültme ameliyatının bunun dışında hastaya önemli bir katkısı kanser açısından taranma kolaylığı sağlamasıdır. Yani büyük bir alanda kanser taraması (gerek ultrasonografi gerekse de mamografi) yapmak daha zor ve gözden kaçma ihtimali fazla iken küçük bir sahada taramak daha kolay olacaktır. 

Son cümle olarak da şunu belirtmeyi kendime bir borç bilerek belirtmek isterim ki; hastaların kendi muayenelerini aylık olarak yapmaları çok önemlidir. Bu muayeneyi mens bitiminden bir hafta sonra iki parmakla değil de üç parmak yöntemi ile meme dokusu ile göğüs duvarı arasında tarayarak yapmaları gerekmekte. Eğer ele gelen değişik kitle (meme dokusu veya koltuk altında), meme ucu çekintisi, meme cildinde portakal kabuğu tarzı görüntü, meme ucundan anormal akıntı, meme şeklinde değişiklikler, meme cildinde değişiklikler … gibi bazı semptomlar çok önem arz etmektedir. Erken fark edilirse çok şey fark eder. Tabi bu konu tamamıyla ayrı olarak uzun uzun anlatılması gerekli ancak konumuzla ilgili olduğu için dilimin döndüğü vaktimin yettiği ölçüde değindim. Herkese kilo almamayı, bol spor yapmayı, ekmek ve buğday ürünlerinden ve özellikle şekerden sakınmalarını şiddetle tavsiye ederim. Sağlık hayatımızda 1 rakamını temsil eder sonrası 1 in arkasına eklenen 0 rakamlarıdır; 1 olmayınca tüm sıfırları toplasanız da gene sıfır eder. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cemal Fırat Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Cemal Fırat

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al