Estetik Meme Küçültme Ameliyatı Nedir?

Estetik meme küçültme ameliyatı, kadınlarda aşırı büyük göğüslerin görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan estetik ameliyatlardan biridir. Aşırı büyük memeye sahip kadınlar günlük fiziksel aktivitelerde zorlanabilir, kıyafet seçiminde sıkıntılar yaşayabilir.Gereğinden büyük olan memeler kronik boyun ve sırt ağrılarına hatta kamburluğa neden olabilmektedir. Bazı kadınlarda sütyenin kol sinirlerine baskı yapması nedeniyle uyuşukluklar gözlenebilmektedir. Meme altında pişik ve yara oluşumu da ortaya çıkabilen sorunlar arasındadır.

Kimlere yapılır?

Göğüs küçültme ameliyatları, yetişkin aşırı büyük volümlere sahip kadınların dışında ergenlik çağında büyük volümlere ulaşan memelerde eğer gerçekten bu memenin büyüklüğü yer çekimi etkisiyle de sarkma ve ağırlık oluşturuyorsa ve bu volüm ve bu ağırlık boyun ağrısı, bel ağrısı, omuz ağrısı gibi şikayetere neden oluyorsa, bu tarz hastalarda da meme küçültme ameliyatı kaçınılmaz olmaktadır.

Ameliyat nasıl yapılır?

Meme küçültme ameliyatı öncesinde mamografi veya meme ultrasonu çekilmesi gereklidir, genel anestezi ile yapılan bir operasyon olduğu için de bu tür operasyonlardan önce yapılan standart tetkiklerin de yapılması, ameliyattan bir süre önce ve sonra sigara ve kanama riskini artırabilecek aspirin türevi ilaçların kullanılmaması gerekir. Meme küçültme ameliyatı ortalama 3-5 saat kadar sürer. Açılan kesiler deri altında kalan ve eriyebilen dikişlerle kapatılır ve içeride toplanan kanı dışarı alabilmek için her iki memeye de geçici olarak dren takılır

Ameliyat sonrası ve iz durumu

Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında kesinlikle iz kalır. Buna ek olarak, uygulanan yönteme göre meme başının alt kenarının orta kısmından aşağı doğru ters T şeklinde bir iz daha kalır. Ancak bu izler başlangıçta belirgindir, zamanla belli belirsiz hale gelebilir. Ameliyat sonrası izlerin derecesi,memenin büyüklüğüne,kullanılan ameliyat yöntemine ve nihayet hastanın derisinin iz bırakma özelliğine bağlıdır.

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Memeler üzerine sargı uygulanır veya bazı cerrahlar ameliyat sonrası hemen sütyen giydirir. Drenler  24-72 saat içinde çıkarılır. Yaklaşık 10 gün sonra sargılar açılır.Kendiliğinden eriyen dikişlerle dikildiği için dikiş alımı olmaz. Hastanede 1-3 gün kalınır. Hastaya 6 hafta sporcu sütyeni giydirilir ve masaj önerilir. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi görülebilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur.

Hasta 1 hafta sonra işine dönebilir. 3 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir. Estetik meme küçültme ameliyatı genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ve eşinin ruh sağlığını düzelten, özellikle kadının giyim tarzını kolaylaştıran bir ameliyattır. Yeni şekillendirilmiş meme uzun süre dayanıklı olur, ancak kilo değişiklikleri, gebelik, emzirme ve yerçekimi, memede hacim artışına ve sarkıklıklara neden olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tuğba Sodalı Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)