Etiket Okumada Ne Kadar İyisin ?

Yazar Meltem ErdağıDiyetisyen • 11 Aralık 2017 • Yorumlar:

Doğru beslenmenin önceliği etiket okumaktan geçer. Besinlerin güvenirliliğinin sağlanması, ürünler hakkında doğru bilgilere ulaşmak ve daha bilinçli tercih yapabilmek için hayatımızda çok önemli bi yere sahiptirler. Ürünlerin üzerinde yazan ibareler bize her zaman doğru yolu göstermez fakat etiketler bize her zaman doğru bilgiyi vermek zorundadırlar. Tüketicilerin hakları bu şekilde korunmaya alınmıştır.

Peki etiket okurken nelere dikkat etmeliyiz?

1.İlk dikkat edeceğimiz şey:Porsiyon Miktarı!!

Besinlerin etiket tablosunda verilen değerler bize her zaman 1 porsiyondaki değeri vermeyebilir. Tüketicilerin en çok yanıldığı nokta burasıdır. Bu tablo genel olarak iki şekilde karşımıza çıkar. Bazen sadece 100 gram’ ındaki değerler verilir, bir porsiyondaki kalori ve besin değerleri verilmez. Bir porsiyon miktarının sadece kaç gram olduğu yazılır. Porsiyondaki besin değerlerini sizin hesaplamanızı ister.

Bazılarında ise sizi hiç uğraştırmaz ve bir porsiyondaki besin değerleri bizim için hesaplanmış olarak verilir. Hem 100 gram’ daki hem de 1 porsiyondaki kalori ve besin değerleri iki sütun şeklinde verilerek işimizi kolaylaştırır. Böylece hızlıca bakar, uygun ürünse alır ve çıkarız.

2.Tabloya Dikkat!

Öncelikli olarak kalori, protein, karbonhidrat çeşidi ve miktarı (karbonhidratın ne kadarı şeker, ne kadarı lif) ve elbette yağ oranı gibi değerlere bakmalıyız.

Karbonhidrat kısmına gelindiği zaman; dikkat etmeniz gereken en önemli kısım şeker içeriğidir. Paketli gıda tercih ederken mümkün olduğu kadar şeker oranı az ürünleri tercih etmeye çalışmalısınız.

Diğer bir nokta ise karbonhidratın lif içeriğidir. Şeker ne kadar azsa lif de o kadar çok olmalıdır. (Etiketlerde ürünlerin lif oranı 5 gram ve üzerinde ise lif miktarı ayrı olarak belirtilir.)

Yani bu ürünü yersem kaç kalori alırım, kaç gram şeker veya yağ tüketirim diyorsanız yanıtını tabloya bakarak açık şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca varsa vitamin ve mineral oranı ya da kolesterol miktarını da öğrenebilirsiniz. Böylelikle kaç porsiyon tüketeceğinizin kararını vermek veya diğer ürünlerle kıyaslamak sizin için daha kolay olacaktır.

3.İçindekiler Neler!

Genelde paketlerin en altında ya da kıvrım yerlerinde bulunan ve uzun uzun, minicik şekilde ayrıntılı olarak paketin içinde neler olduğu yazılan kısımdır. Evet bazı ürünlerde mercek kullanımı zorunlu hale gelse de yinede bir göz atmakta fayda var. Çünkü bu kısım ürünün içindeki bütün besinlerin ve katkı maddelerinin (koruyucular, renklendiriciler vb) hepsini bulabileceğiniz yer. Genel olarak ürünün içinde çok bulunandan az bulunana göre sırasıyla yazılır. Alerjen etkiye sahip besinler ise koyu renkle yazılarak daha dikkat çekici hale getirilir. Herhangi bir besine karşı intöleransı olan kişiler için hayat kurtarıcı kısım burasıdır. Öyle küçük göründüğüne bakmayın önemi gerçekten büyüktür..

4.Beslenme açıklaması !

Ürünlerin light, diyet veya düşük kolesterollü gibi özelliklerinin açıklandığı kısımlardır.

Dikkat!Bir ürününlight, diyet veya form gibi ibareler içermesi size bu ürünleri istediğiniz gibi özgürce tüketme vizesi vermez. Çünkü light veya diyet ürünler sıfır kalori değillerdir. “Light” ürünler, referans olarak alınan ürünlere göre en az %25 daha az enerji veya %50 daha az yağ içeren ürün demektir. Bir ürünü light diye kontrolsüz bir şekilde fazla miktarlarda tüketmek sizi amacınızdan uzaklaştırabilir. Yani tüketeceğiniz ürün light' da olsa kalori aldığınızı unutmayın.

Diğer dikkat edilecek nokta ise ürünlerdekidiyetveyaformifadesi. Maalesef bu tür bazı ürünler, sahip oldukları şeker ve yağ oranları ile beni kendisinin diyet ürünü olduğuna pek de inandıramıyor. Bu yüzden vaatlere kulak asmayıp etiket bilgilerine bir göz attıktan sonra tüketmeye karar vermekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Tuzmiktarı; etiket okurken mutlaka bakılması gereken diğer bir bilgidir. Günlük tuz alımı, sağlıklı bireyler için ortalama 5 gram olmalıdır. Paketli ürün alırken porsiyon başına düşen tuz miktarını mutlaka Hesaplayın! Sodyum seviyeleri yüksek paketlerden de olabildiğince uzak durun!

Daha sağlıklı bir hayat için ‘’etiket okuma alışkanlığı’’ mutlaka edinin :)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)