Ev Dışında Sağlıklı Beslenme

Yazar Gülsüm Uyanık SaygınDiyetisyen • 24 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Evde diyet yapmak, yemek içerisine konulan malzemeler ve miktarları kontrolümüz altında olduğundan hiç kuşkusuz çok daha kolaydır. Ancak yemekli toplantılar, açık büfe kahvaltılar, çay partileri gibi ev dışında yapılan organizasyonların sosyal hayatımızın önemli bir parçası haline gelmesi diyet yapan insanlar için ciddi bir ikilemdir.

Diyet yapan insanların çoğu dışarıda yemek yemeyi seçenekler arasına dahi koymazken bir kısmı da diyeti bir kenara bırakarak bulunduğu ortamın koşullarına ayak uydurmayı yeğler. Ev dışında tüketilen öğünlerin tartıya olumsuz yansıması da çoğu kez moral ve motivasyon bozukluğuna neden olmaktadır.

Diyet yaparken restoranlardan ya da sosyal ortamlardan uzak durmak çözüm olmadığı gibi diyetten tam anlamıyla kopmak da doğru değildir.

Peki diyetimizi bozmadan restoranlarda yemek yiyebilir miyiz? Evet... Bulunduğumuz ortamlarda sağlıklı seçimler yapabilmemiz için öncelikle besin gruplarını tanımak, yediğimiz besinlerin içeriklerini bilmek ve porsiyon kontrolünü sağlamak gerekir.

Dengeli bir öğünde sebze – meyve, tahıl, et ve süt grubunda yer alan besinler yeterli miktarlarda bulunmalıdır. O halde dışarıda tükettiğimiz bir öğünde dengeli beslenme kuralını göz ardı etmeden ideal bir öğün oluşturabiliriz.

Yemek için tercih ettiğiniz restoranda ihtiyacınıza yönelik sağlıklı ve doyurucu besin seçenekleri mutlaka vardır. Öncelikle yapmanız gereken ne yiyeceğinize karar vermektir. Tercihiniz et, tavuk ya da balık gibi et ürünlerinden herhangi birisi olduysa yiyeceğiniz yemeğin ızgara ya da fırınlanmış olmasına dikkat edin. Yanında tercih edilebilecek en uygun yiyecek ise hiç kuşkusuz salatadır. Yağ eklenmemiş salata öğünlerde istenilen miktarlarda tüketilebilir. Lif bakımından zengin olduğu için öğünlerde tüketilen salata tokluk hissi sağlar. Salataya sirke, limon, nar ekşisi ve baharat eklemekte bir sakınca yoktur.

Ana yemekler genellikle pilav, patates kızartması ya da patates püresi gibi garnitürlerle servis edilir. Nişasta içeriği yoğun olan bu besinler yerine yemeğinizi yeşillik ve közlenmiş sebzeler ile servis etmelerini talep edebilirsiniz.

Gittiğiniz restoranda içecek siparişi verirken dikkat etmeniz gereken husus içeceklerin kalorilerini göz ardı etmemektir. Yüksek şeker içeriğine sahip meşrubatlar insan vücudu için gerekli hiçbir besin öğesi içermeyen boş enerji kaynaklarıdır. Bu nedenle içecek tercihinizi ayran, maden suyu ya da sudan yana kullanmanız en doğrusudur. Asitli içeceklerden vazgeçemeyenler ise tercihlerini sıfır şeker diye tabir edilen tatlandırıcılı ürünlerden yana kullanabilirler.

Siparişinizin ardından masanıza ilk gelen şey ekmek sepeti ile birlikte aperatiflerdir. Aperatifleri reddederek ana yemeğin yanında tüketmeniz gereken ekmek miktarını belirledikten sonra ekmek sepetinin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Bu davranışınız ekmek tüketiminde kontrolünüzü kaybetmenize engel olacaktır.

Restoranlarda servis edilen yemeklerin porsiyon boyutları genellikle büyüktür. Siparişinizi verirken yarım porsiyon olarak isteyebilir, kalan yarısını da paket yaptırabilirsiniz. Ya da yemeğinizi bir arkadaşınızla paylaşabilirsiniz.

Yemeğe çıkmadan önce süt – meyve, yoğurt – grisini şeklinde tüketebileceğiniz bir ara öğün yemeğe aç oturmanızı önleyecek, bu da gittiğiniz mekanda aşırıya kaçmanızın önüne geçecektir. Ana yemekten önce tercih edeceğiniz çorba da açlığınızı bastırarak tüketeceğiniz yemek miktarını azaltır.

Tatlı seçiminizi yaparken tercihinizi tarçın eklenmiş sütlü ya da meyveli hafif tatlılardan yana kullanın. Yağlı, şerbetli hamur işi tatlılardan uzak durun.

Ülkemizde fast food tipi restoran sayısı gün geçtikçe artıyor. Fast food tipi restoranlar yemek için aklınıza gelen tek seçenek olmamalıdır. Ancak bu tip restoranlarda da sağlıklı bir öğün oluşturulabilir. Nasıl mı? Mesela yemek seçiminizi yaparken sipariş ettiğiniz burgere mayonezli, yağlı sosları koymamalarını söyleyebilirsiniz. Bu tip restoranlardaki seçeneklerde burgerin yanında patates kızartması hemen hemen her menünün değişmez yiyeceğidir. Kızartma en sağlıksız pişirme yöntemi olmasının yanısıra yağ tüketiminin aşırıya kaçmasına neden olur. Bu nedenle bu tip restoranlara gittiğinizde burger yanında patates kızartmasını almayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)