Evde Ergen Var

Yazar Gözem Kıray KaşPsikolog • 8 Kasım 2021 • Yorumlar:

Ergenlik dönemini anlamak ergen bireyi anlamak ve onunla sağlıklı iletişim kurabilmek için ilk basamaktır. Ergenlik dönemi yaklaşık 10 yaşında başlayan ve 22 yaşına kadar devam eden bir süreç. Değişimin zorlu yaşanması tabiki 12 sene sürmüyor ancak ergenin kendi bedenine alışması ve ebeveynlerin ergen iletişimine alışması zaman alıyor.

Bu dönem ergen için beynin duygu sistemi düşünce sisteminden aktif bu yüzden isteklerini sonuçlarına bakılmaksızın yani dürtüsel tercih yaparlar. Duyguları harekete geçer sonra düşünür. Önbeyinlerini henüz gelişmemiştir. Peki nedir önbeyin gelişiminin olumlu tarafı? Planlama, dikkat sürdürme, akılcı düşünme becerisini kapsar. Bu dönemde aidiyet duygusu önplana çıkar. Kendi odası ,kendi eşyaları ve kendi arkadaşları onun var olabilmesi için önemli etkendir. Bazen odasına kapı çalmadan girildiğinde bile ergenin öfkelendiğiniz gözlemleyebiliriz. Ben kimin, neden dünyaya geldim, bundan sonra hayatta neler yapmak istiyorum, hangi mesleği seçmeliyim gibi soruları kendi içinde sorar ve bu soruların yanıtlarını almak için mücadele eder. Artık kişiliği oturmaya başlıyordur. Bu yüzden duygularının aniden değiştiğini ya da kararlarının değiştiğini gözlemleriz. Tercih yaparken yada karar verirken onlar için dünya ya siyah yada beyazdır ;bir anda zır bir karar aldığına şahit oluruz.

Ergen değişen beden yapısı ve değişen duyguları ile zor bir dönem yaşarken bu dönemi sadece kendisi yaşıyor zanneder özellikle ebeveynlerinin onu anlamadığını düşünür. Ergen bu dönem herşeyi kendi halletmek ister çünkü kendini var etmek için önemlidir. Başardığı her bir sonuç onun var olması için bir adımdır. 

Peki ergen iletişiminde nelere dikkat etmek gerekir?

  • Ergen kendi duygularının  hızla değiştiğini fark etse de bu konuda bir şey yapamaz bu yüzden ergen bireyin sadece yanında olduğunuzu belirtmek ve istediği zaman yanında olacağınızı belirtmek bile işe yarar

  • Ergen değişen hormonları nedeni ile çok terler banyo yapması konusunda baskı yapmak yerine değişen vücut yapısından bahsetmek yerinde olacaktır. 

  • Ergenin mahremiyet alanına saygı duymak gerekir, odasını kurcalamak onun size olan güvenini sarsacaktır

  • Arkadaşını eleştirmek kendisini eleştirmek gibidir ona sorular sorarak kendi doğrusunu kendi bulması için yardımcı olmak gerekir

  • Ergenlik dönemine kadar konulmayan kurallar bu dönemde konulmaya çalışıldığında çatışma yaratabilir.

  • İletişim kurarken eleştirmek yerine onun anlamaya çalıştığınızı belirtmek ergenin kendini daha çok size açmasını sağlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)