Evde Uyku Testi ( Polisomnografi )

Yazar Ebru ParlayanNörolog • 30 Ocak 2018 • Yorumlar:

POLİSOMNOGRAFİ -UYKU TESTİ

“Uyku Testi”yani tıp literatüründe ki adıyla“polisomnografi testi” kişinin uyku sırasında yaşadığı uyku apnesi (uykuda nefes durması), horlama, huzursuz bacak sendromu gibi bozuklukların tespit edilmesine yarayan bir testtir. Bu bozuklukların tespiti için uyku testi sırasında hastanın beyin aktiviteleri, solunum faaliyetleri, göz hareketleri, kas hareketleri, kandaki oksijen miktarı gece boyunca polisomnografi cihazı ile kayıt altına alınır.

Uyku testi bir çok uyku hastasının uyuyamayacağını düşünerek yaptırmaktan çekindiği bir testtir. Uyku testi önerdiğim hastalardan en sık “ben başka yerde uyuyamam” yanıtını alırım.

Uyku testi öncesinde yaşanan “nasıl uyuyacağım “endişesi hastaların bu testi yaptırmalarını ve uyku apnesi mevcut ise hastalığın teşhisini geciktirir. Eğer gerekli teknik donanım sağlanır ise deneyimli bir teknisyen eşliğinde kişinin kendi uyuduğu ortamda bu testin yapılması hastanın teste daha kolay uyum sağlaması nedeniyle hastanede yapılan teste kıyasla avantajlıdır.

EVDE UYKU TESTİYAPTIRMAK SAĞLIKLI SONUÇ VERİR Mİ ?

Bir uyku merkezi yerine evde test yapılabilir. Uluslar arası standartlara uygun taşınabilir uyku cihazları ile ve tüm gece deneyimli uyku teknisyeni gözetiminde kendi yatağınızda hastane stresine girmeden doğal uykunuzda bu uyku testi yapılarak sağlıklı sonuçlar elde edilir.

Deneyimli bir teknisyenimiz cihazı kurmak için evinize gelir. Oluşabilecek aksaklıklara karşı; tüm gece boyunca evinizde kalarak kamera ve veri kayıtları ile birlikte sizi takip eder. Bu sayede teknik alt yapı olarak hastane ortamında yapılan polisomnografi testinden farkı olmadan testin kendi evinizde yapılması konforunu yaşarsınız.

Alışık olmadığınız bir ortamda yani uyku merkezinde uyumaya çalışmak bazen zor olabilmekte ve test sonuçları da yanılmalara neden olabilmektedir. Ev ortamınızda yapılan uyku testinin en önemli avantajı uyku testi esnasında yatağınızı ve ortamı yadırgama gibi bir durum söz konusu olmamasıdır.


EVDE UYKU TESTİNASIL YAPILIR ?

Uzman uyku teknisyenlerimiz randevulaştığınız saatte evinize gelir 30 dk içerisinde polisomnograf cihazı elektrotlarının bağlantılarını hazır hale getirir ve kayıt almaya başlar. Oluşabilecek aksaklıklara tüm gece boyunca evinizde kalarak sizi takip eder. Ertesi gün sabah cihazı ve içindeki kayıtları alarak bana teslim eder. Bu kayıtları inceleyip analiz ederek uyku testi raporunuzu hazırlayıp sizi sonuçlar hakkında bilgilendirmek için görüşmeye çağırırım. Bu sonuçlara göre cerrahi tedavi, ağız içi aparey, ilaç tedavisi, mekanik ventilasyon tedavisinden uygun olanını tarafınıza öneririm..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)