Evde Yapılan Gebelik Testleri

Günün herhangi bir döneminde yapılan idrarda test uygulanabilmektedir.Sabah ilk idrar olması gerekir gibi bir durum yoktur.Bir iki saniye idrar yapmaya başladıktan sonra bir süre idrarınızı tutup daha sonraki orta akım idrarda test uygulanmalıdır.İdrar pozitif çıkmışsa yanlış negatiflik oranı düşüktür kendinizi gebe kabul edebilirsiniz,negatif çıkmışsa acele etmeyerek birkaç gün bekledikten sonra test tekrar edilebilir.

Beklenen adet dönemine yakın yapılan testlerde doğruluk oranı artmaktadır.Kanamalar düzensiz ise son 6 ay içinde yaşadığınız en uzun süreyi göze alarak o süreye yakın bir dönemde test yapmak gerekir.Negatif çıkarsa bir hafta sonra tekrarlanabilir.İdrarda, gelişmekte olan plasentadan salgılanan hCG (human chorionic gonadotropin) seviyesi saptanır.Fertilizasyon dediğimiz döllenmeden 6-12 sonra embryo uterusa yerleşmeye başlayınca salınımı artar.Döllenmeden bir hafta sonra idrarda hCG oluşmaya başlar fakat testlerde pozitiflik yaratacak düzeyde değildir.Gebe kaldığınızı tahmin ettiğiniz günden 7 gün öncesinde test yapılırsa sonuç negatif çıkabilmektedir.Beklenen adet dönemine yakın yapılan testlerde %99 a yakın doğruluk oranı olmaktadır.Evde yapılan gebelik testlerinin bazıları ise ne zaman gebe kaldığınızı da tahmin edecek değerler vermekle birlikte hiçbir zaman kesin değildir.Hangi test olursa olsun sonuçta gebelik erken fark edilip ona göre hazırlıklar başlanmaktadır.

Gebelik tedavisi gören kişilerde bu testler sağlıksız sonuçlar vermektedir.Çünkü tedavi sırasında kullanılan hCG kan veya idrarda saptanabilmekte ve yanlış pozitif sonuca neden olabilmektedir.

 

Kan Testi;

Gebeliğin oluştuğu döllenmeden bir hafta sonra %100'e yakın doğru sonuç vermektedir.Ölçülen hCG seviyesine göre de ne zaman gebelik oluştuğu belirlenebilir.Fertilte tedavisi görenlerde test pozitif çıkarsa 2-3 gün sonra tekrar edilerek artış oranının %70-80 olduğu görülmelidir.

 

Medikal Muayene;

İdrar ve kan testlerinden sonra güvenilirlikleri azalmaya başlamıştır. Uterus genişlemesi,vajina ve servikal renk ve kıvam değişiklikleri gibi belirtiler olabilmektedir.

 

Gebelik testinde şüpheli silik çizgi;

Silik de olsa herhangi bir çizgi görülmesi pozitif kabul edilmektedir.silik veya belirgin çıkması testin duyarlılığı ile ilgili bir şeydir.Testin ne kadar duyarlı olduğu kutu üzerinde yazan mIU/lt değeri ile anlaşılır.Değer ne kadar düşük yazıyorsa hassasiyeti o kadar yüksek bir testtir.

 

Gebelik testinin önce pozitif sonra negatif çıkması;

Kimyasal gebelik dediğimiz sperm ve yumurta birleştikten sonra bir sebepten dolayı implantasyon denilen rahim içine yerleşme olamamaktadır. Yaklaşık %70 oranında çok sık görülen bir durumdur.Teknik olarak gebelik kaybı olarak düşünülmemelidir.Bu gibi durumlar gebe kalabileceğimizi gösteren ve tekrar sağlıklı bir gebelik oluşabileceğini düşündüren bir olay olarak algılanmalıdır.

 

Testin negatif çıkması;

Gebelik test negatif çıkmışsa ve gebelik belirtilerini hissediyorsanız yine gebeymişsiniz gibi hareket etmek gerekecektir.Testlerde yanlış negatiflikler oluşabilmektedir.Belirtiler varsa test bir hafta sonra tekrar edilebilir veya kanda gebelik testi bakılabilir.Tabii ki gebelik olmadan da benzer belirtiler hissedilebilmektedir.Belirtiler devam ediyor ve kanama olmuyorsa gebelik olmadığı kanıtlandıktan sonra hormon değerlendirmesi yapılmalıdır.

 

İlk Muayene Randevusu;

Gebelik test pozitif olduğu görüldükten sonra 10.haftadan önce randevu planlanmalıdır.Beklemek stres yaratacaksa veya herhangi bir risk faktörü varsa(kronik hastalık veya daha önceki olumsuz gebelik sonucu) erken döneme randevu alınabilir.İlk muayenede genellikle yaşam tarzı değişiklikleri,doğum öncesi tarama testleri gibi birçok önerilerde bulunulacaktır.İkinci görüşme genellikle 8-12.haftalar arasında olmaktadır.Bu haftalarda size elinizde bulunacak dikkat edilmesi gereken notlar verilecektir.Bebek gelişimi, tarama testleri,diyet ve egsersiz,emzirme ve doğum hakkında bilgiler verilecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Cantuğ Çalışkan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)