Evlenilecek/Eğlenilecek Kadınlar

Yazar Tuğçe BozPsikolog • 10 Ağustos 2022 • Yorumlar:

“Psikolog olarak cevap ver bir erkek nasıl aynı anda iki kişiyi sever? Eşini bu kadar seven bir erkek nasıl başka bir kadınla birlikte olabilir?” sorularından sonra yazmaya karar verdiğim ucu psikanalize dayanan bu karmaşık konuya bir bakalım. Şehvetin yerini şefkatin aldığı Madonna-Whore Sendromu. Freud tarafından ortaya atılan bu kompleksi aslında aşkı ve seksi bir arada olamayacak iki şey gibi gören ve kadınları “iyi ve masum, kötü ve seksi” olarak iki ayrı gruba ayırarak erkekler yaratmış oluyor. Böylesine karmaşık ve hatta çözümünün bile zor olduğu bir sendromun nedeni elbette çocuklukta yatıyor. Erkek çocukların tuvalet eğitimini tamamladıktan sonraki okul dönemine kadar -buna fallik dönem de denir- olan dönemde cinsel kimlikleri gelişmeye başlar ve bu dönemde annelerine bağlanıp onlara karşı çocuksu bir aşk duyarlar. Anneyle beraber uyuma, ona babadan daha yakın olma gibi girişimlerde bulunurlar ve bu durum büyüdükçe, kimlik geliştikçe ortadan kaybolur. Ne zaman çocuk bu bağı koparamaz ve orada saplanır işte o zaman ortaya bu kompleks çıkar. Bu dönemde annenin de baskıcı bir tutumu olması, çocuğun ayrışmasına izin vermemesi fitili iyice ateşler ve sonunda yetişkinliklerinde hala annelerinin sözünden çıkamayan, onlara fazlasıyla düşkün ve aslında annelerinin yerine koyacak bir eş arayan adamlar ortaya çıkar. Zihinlerinde yarattıkları “iyi ve masum” olan Madonna figürüne uygun birini bulduklarında onları çok severler, el üstünde tutarlar ve sevgi, şefkat açısından güzel bir birliktelik yaşarlar. Peki şimdi soru şu: Bir erkek annesi yerine koyduğu bir kadınla nasıl cinsel birliktelik yaşar? Genellikle kadın tarafından başlatılan birliktelikler olabilir ama ne yazık ki erkek kendini suçlu hissettiğinden bu durum zamanla yok olur ve tam da bu noktada devreye diğer “kötü ve seksi” olarak nitelendirilen cinselliğin yaşanabileceği yasak kadınlar girer. Erkekler saf ve temiz olarak gördükleri eşlerini cinselliğin kirli dünyasına sokmazlar ve bunun yerine cinsel enerjilerini kompleksin “whore” kısmında yer alan kadınlarla aşk yaşayarak, para karşılığı cinsel birlikteliklerle ya da porno sektörüyle harcarlar. Bunların sonucunda ise ortaya aynı anda iki kişiyle ilişki yaşayan ve hatta ikisini de çok sevdiğini söyleyen adamlar çıkar. Yukarıdaki sorulara dönecek olursak evet iki kişi sevilebiliyor, iki kişiyle ilişki de yaşanabiliyor ama ikisinin dinamikleri epey farklı.

“Peki ne yapmak lazım böyle bir durumda sen onu söyle” gibi cümleler gelmeden söyleyeyim bu oldukça ciddi bir komplekstir ve bunu yaşayan bireylerin bir cinsel terapistten –inanın bu tavsiyenin benim cinsel terapist olmamla hiçbir ilgisi yok- profesyonel yardım almaktan başka bir çıkışı yoktur. 

Dipnot: Madonna-Whore Sendromu aşılması güç bir durumdur ve terapi beklenen sonucu vermeyebilir ancak çiftlerin güven, sadakat, nezaketin ve minimum düzeyde de olsa cinselliğin olduğu sağlıklı bir ilişkilerinin olması için kesinlikle denenmelidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)