Evlilik Sorunları ve Öneriler

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 24 Aralık 2020 • Yorumlar:

Sevgili danışanlarım, evlilik ve ilişkilerde en sıklıkla karşılaştığımız sorunlara kısaca değinip kısa önerilerde bulundum ve bu sayede kendi ilişkinizi gözden geçirmenizi hedefledim.

1-Perspektif ve aile kültür farklılıkları: Kadın olmak, evli olmak, erkek olmak, para yönetimi, yaşam tarzı (giyim vs), boş zamanları değerlendirme, çocuk yetiştirme ve benzeri konularda farklılıklar olması son derece doğaldır. Asıl sorun kendi doğrunu dayatmak, uzlaşmamak ya da farklılıklara saygı göstermemektir. Farklılık çok derinse mutlaka bir çift terapisti eşliğinde çalışma yapılmalıdır.

2-Kişisel gelişim düzeyindeki farklılıklar: Kendi merkezinde, sınırlara saygılı ve gelişime açık olan birisi ile sorun yaşama ihtimali çok düşük iken, kendini geliştirmeyen, kendi doğrularında ısrarcı, gelişime kapalı biriyle sorun kaçınılmazdır.

3-Tartışma ve iletişim eksiklikleri: Sürekli kendi mağduriyetine ya da geçmişe odaklanmak, akıl okumak, dinlememek çiftin iletişimini bozar. Stres altında iken ortaya çıkan algı bozukluğu (eşi olduğundan negatif algılamak vs.)engelleyici ve basit iletişim teknikleri ile çiftler kısa sürede sağlıklı iletişimi öğrenebilir ve anlamsız tartışmalardan kurtulabilirler.

2-Geçmişin yansımaları: Geçmişte seyredilmiş (modellenmiş) ya da deneyimlenmiş sorun ve travmalar bu güne yansır. Önemli olan bu yansımayı fark edebilmektir. Unutmayın ki eşiniz sizin geçmişinizi yaşamadı. O yüzden terapilerimiz sırasında ana odaklanma becerilerini öğretiyoruz.

3-Cinsel sorunlar: Cinsel sorunlar evliliğe (yüzde 50), evlilik sorunları da cinselliğe yansır (yüzde 50). Cinsel isteksizlik, erken boşalma, orgazm olamama, sertleşme sorunları en sık cinsel sorunlardandır. Cinsellikle ilgili sorunun giderilmesi evliliğe pozitif yansır. Cinsel sorunların çözümü genelde düşündüğünüzden kolaydır. Eşe duyulan gizli öfke, güç savaşı gibi etkenler cinselliğe yansırken, vajinismus erken boşalma gibi sorunlarda evliliğe yansır.

6-Sınır ve mesafe problemleri: Eşlerin birbirleriyle, çocuklarıyla, ve kendi aileleri ile ilgili sınırların ihlali ciddi sorun yaratır. Eşler arasındaki soğukluk kadar, aşırı iç içelik ya da yakınlaşma, her şeyi birlikte yapma ve sürekli ilgi ve temas isteği de sorun yaratabilir. Mesafe ayarlama farkındalıkla mümkündür. Basit sınır uzlaşmaları, bireysel mesafenin ayarlanması, farklı aktiviteler ile hızla düzelme sağlanabilir.

7-Yanlış eş seçimi: Zor zamanlarda yapılan seçimler (parasızken, yalnız hissederken, aldatılmış iken vs), bir süre sonra ciddi sorunlar ortaya çıkarır.

8-Bireysel sorunlar: Ciddi ruhsal sorunlardan özellikle; kişilik bozuklukları ve alkol madde bağımlılığı mevcut ise bireysel terapi eklenmeden çift sorunlarını çözebilmek oldukça güç görünmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)