Evlilik Sorunlarında 7 Önemli Neden

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 28 Mart 2018 • Yorumlar:

İlişkilerde en sıklıkla karşılaştığımız sorunlara kısaca değinip önerilerde bulundum;

 

1-Tartışma becerisindeki eksiklikler:Aynı anda konuşmak, dinlemek yerine kendi mağduriyetine ya da söyleyeceklerine odaklanmak bir çiftin iletişimini bozar. Basit bilgilendirme ve tekniklerle çiftler kısa sürede iletişimi öğrenebilir.

 

2-Geçmiş gücenmeler ve yansımaları:Geçmişte yaşanmış ya da seyredilmiş (modellenmiş) sorun ve travmalar bu günkü ilişkiye “aşırı hassasiyet” ve “bir türlü anlayamama ve anlaşılamama” olarak yansır. Bu “hassas noktalar belirlenip paranteze” alınmalıdır.

 

3-Cinsel sorunlar:Cinsel sorunlar evliliğe, evlilik sorunlarıda cinselliğe yansır. Cinsellikle ilgili sorunun giderilmesi evliliğe pozitif yansır.

 

4-Farklı aile kültürleri ve perspektif farklılıkları:“Evlilik”, “kadın olmak”, “erkek olmak” ve çocuk yetiştirmek gibi konulara dair farklı ve kökleşmiş düşünce ve inançlar bir çok tartışmanın kökeni oluşturur. Bu farklı perspektifleri ortak bir alanda buluşturmak; tartışmaları hızla azaltır.

 

5-“Ortak alan”ın küçük olması:Eğlence, tarz, inanç, gelecekle ilgili farklı planlar, kişisel gelişimde farklı yönlere gitme vb durumların çok olması ayrılıklara zemin hazırlar. Çiftlerin repertuarları genişletildikçe uyum artar.

 

6-Sınır problemleri:Bireysel sınırların aşılması, aileler ya da çocuklarla sınırların düzenlenmesi aileyi rahatlatır

 

7-Mesafe ayarlayamama:Evlilik terapilerinde merkezde olan konulardan birisidir. Aşırı yakınlaşma, her şeyi birlikte yapma ve sürekli ilgi ve temas kadar sürekli mesafe ve temasta eksiklikde sorun yaratabilir. Mesafe ayarlama farkındalıkla mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)