Evlilik sorunu neden kaynaklanır?

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 19 Kasım 2015 • Yorumlar:

 

Evlilik sorunlarını net kısa bir biçimde özetleyerek bu konudaki farkındalığınızı arttırmaya çalışmayı hedefliyorum.

Öncelikle evliliğin kendisinden kaynaklanan sorunlara göz atalım;
Ortak sorumluluk, rekabet Mesafe ayarlama, sınır karmaşası, yakın bağ/transferans sorunu (anne-baba çocuk ilişkisi) Biz içinde ben olabilmek zorluğu Farklı kültür ve yazılımlar (ailede ilk yaşlarda seyredilenler istesenizde istemesenizde kontrolünüz dışında evliliğinizi etkiler) Monotonluk, fazla güven, tek kutbu yaşama- Sürekli ev, aile güven, biraradalık birçok insanda zıt kutuplara bir “açlık” doğurabilir ve bunun sonucunda insan kontrolsüzce karşı kutba fırlayabilir (aldatma vs) ya da bu kutupta uzun süre kalmanın bedelini eşine ödetir. Ya da sıkıntı, isteksizlik bedensel şikâyetler vs. ile bu durumu sabitler.

Bireysel Faktörler; Alkol, kumar vs gibi psikiyatrik sorunlar, Cinsel sorunlar (yeni yapılan araştırmalar evlilik sorunlarının ve çoğunlukla aldatmaların çoğunun altında cinsel sorunların olduğunu vurgulamaktadır).

Kişisel gelişim sorunları (İletişim ve uzlaşabilme beceri eksikliği) Farklı aile kültürleri Aldatma; bazen sorunların kaynağı, bazen de sonuç olarak ortaya çıkabilir.

Eş seçimi ile ilgili faktörler

Yaşatılmayan kutuptan kaynaklanan seçimler (zıt kutbun özellikleri kazanıldığında artık diğer eşe ihtiyaç kalmaması), örneğin içe dönük eşin, dışadönük eşten daha dışa dönük hale geldikten sonra ilişkiden keyif alamaması.

Yaşatılmayan kutbu diğer eşle tamamlamanın bir yük haline gelmesi.
Seçimlerden hemen önce baba kaybı, iflas ya da aldatılma gibi durumlar yaşamak kişiyi normalde yapmayı düşünmeyeceği seçimler yapmaya zorlayabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)