Evlilik Terapileriyle İlgili En Sık Sorulan Sorular ve Başvurular

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 30 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Değerli okurlarım ve danışanlarım, yaklaşık 20 yıllık deneyim ve internetten yaptığım gözlemler ışığında kısa kısa bu başvurular ve hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum;

Eşimle ilişkiye girmek istemiyorum: Cinsel isteksizlikle ilgili en sık neden eşe karşı duyulan, sitem, gücenme ya da öfkedir. Cinsel isteksizlik eşe karşı verilen bilinçli ya da bilinç dışı bir tepki olabilir. Erken boşalma, vajinismus ya da psikolojik kökenli sertleşme bozukluklarıda evliliğin genel gidişinden etkilenir. Sürekli cinsel olarak hayal kırıklığı yaşamaktansa eşler, ilişkiye girmeyi sabote edebilir ve cinsellikten uzaklaşabilir. Diğer bedensel nedenler çok daha nadirdir. Evlilik terapilerinin bir parçası olarak kullanılabilir.

Eşimle hiç konuşmuyoruz: Farklı kültürler, ana baba modellerinin az konuşuyor olması, sitem, gücenme ve diğer evlilik sorunlarının yansıması olarak ortaya çıkmış olabilir. Terapide nedene göre repertuar zenginleştirme, iletişim becerileri vb. çalışmalar yapılır.

Eşimle çok kavga ediyoruz /tartışıyoruz: Evlilikte kavgaların birçok nedeni olmakla birlikte, mesafe ayarlama, farklı perspektif ve aile kültürleri, bireysel psikiyatrik sorunlar ve iletişim sorunları en sık nedenlerdir. Nedene yönelik terapi yapılır.

Eşimle çok farklıyız: Evlilik terapilerinde önemi vurgulanan ortak alan ya da benzer aile kültürleri iyi giden evliliklerde en sık görülen temel faktör; yani ortak ideal ve inançlar ve yaşam tarzı ne kadar farklıysa anlaşabilmek o kadar güç olmakta; terapide kişilere bu farklılıklar gösterilir ve uzlaşma kültürü ve uzlaşmayla ilgili temel iletişim becerileri hakkında bilgi verilir. Kimsenin aile kültürü ya da geçmişi yargılanmadan, herhangi bir kültür dayatılmadan uzlaşma becerileri evlilik terapisiyle mümkün olabilir.

Evlilik terapileri boşanmayı arttırır mı? İletişim, uzlaşma, cinsel sorunları düzeltme gibi konularda hizmet veren bir terapinin boşanmayı arttırması beklenmez ancak boşanmanın sorumluluğunu almayan bir çok kişinin bilinçli ya da bilinçaltı bir biçimde evlilik terapilerini boşanma aracı olarak kullanmaya çalışması bu yanlış inanışa neden olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)