Evlilik Terapisi

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 29 Nisan 2019 • Yorumlar:


Evlilik terapisi evlilik kurumunda yaşanan sorunları yok etmeye ya da azaltmaya yönelik, konunun uzmanı tarafından çifte uygulanan terapi biçimi olarak tanımlanabilir. Ülkemiz sosyolojik ve kültürel olarak çok hızla değişen bir konumda olduğundan evlilik sorunları konusunda yoğun sıkıntılar yaşanmaktadır. Paralel süreçte evlilik terapisti arayan sayısı da hızla artmaktadır. Evlilik terapilerinde ki diğer önemli bir konuda evlilik terapisine giden çiftlerin daha çabuk boşandığı gibi bir inanışın haksızca kulaktan kulağa yayılması bu konunun sorgulanır hale gelmesine neden olmaktadır. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Bu bilgi evlilik sorunlarını inkar eden ve bunu ancak boşandığında idrak eden çiftlerden kaynaklanabilir.
Evlilik terapisinde ana kural çiftin koyduğu hedeflere doğru yolculuk, eğitim ve farkındalık olarak özetlenebilir. Aşağıda evlilik terapisinde çalışılan konuları özetlemeye çalıştım;

İletişim sorunları; basit bilgilendirme ve iletişim eğitimiyle hızla düzelebilen evlilikler mevcuttur. Bize yapılan en sık iletişim sorunu “engellenemeyen tartışmalar”, “yükselen ve birbirini duymayan iletişim tarzı” olarak özetlenebilir.

Çiftlerin bireysel hedefleri ve ortak hedefleri arasındaki farklılıklar konusunda farkındalık ve ortak evlilik havuzu oluşturma evlilik terapistlerinin çalıştığı diğer bir konudur.

Perspektifler (hayata bakış, kadına-erkeğe, çocuk yetiştirmeye, evlilik kurumuna bakış) ve perspektif farklılıkları fark edildiğinde; tolerans ve uzlaşma artacaktır.

Aile kültür farklılıkları; Pratikte sorunların ana kaynağı olarak kabul edilebilir. İlk 6 yaşta seyredilen evlilik modeli inanılmaz derecede belirleyicidir. Çiftlerle bu konu uzunca çalışılır. Referans noktalarının farklı olduğunu öğrenen çiftler daha kolay uzlaşır hale gelir ve benim kültürüm doğrudur anlayışından vazgeçer.

Cinsel sorunlar ve evlilik, mutlaka çalışılmalı ve aradaki kadın erkek ilişkisi, tutku, cinsel sorunlar gözden geçirilmelidir. Evlilikte en sık cinsel isteksizlik ve orgazm sorunları (erken boşalma, orgazm olamama)  çalıştığımız konulardandır.

Karşılıklı uzlaşma kültürü konusunda eğitim,  evlilik terapistlerinin en önemsediği konuların başında gelir.

Bireysel sorunlar (alkol, psikiyatrik hastalıklar, bağımlılıklar) dengeye oturmadan evlilik terapilerinden sonuç alınması beklenmez.

Akrabalarla sınırların ayarlanamaması Türkiye’de her evlilik terapistinin sık çalıştığı konulardandır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)