Evlilikte Bağımlı Karakter Özellikleri

Yazar Kübra ŞimşekAile Danışmanı • 14 Haziran 2022 • Yorumlar:

Eğer bağımlı karakter özelliklerine sahipseniz birçok şeyin başa çıkılamayacak düzeyde zor olduğunu düşünürsünüz. Yetişkin yaşamının sorumluluklarıyla başa çıkarken yetersiz hissedersiniz. Karar alma süreçlerinde kontrol edemediğiniz bir kaygı hisseder ve bununla baş edebilmek için etrafınızdakilerden yardım beklersiniz. Diğerleri için rutin haline gelen işlerde stres ve tedirginlik hissedersiniz. İhtiyaç duyduğunuz becerilerden önemli bir kısmına sahip olmadığınız inancıyla hareket edersiniz. Sürekli olarak etrafınızda birileri bulunsun istersiniz. İçinizdeki o küçük çocuğun paniklediğini ve nasıl baş edeceği konusunda yardıma ihtiyaç duyduğunu hissedersiniz. Terk edilme korkunuz sizi ele geçirmiştir.

"Onsuz bir hayat sürdürebileceğimi zannetmiyorum." "Tek başıma mücadele edemem." "Eğer onsuz kalırsam boğulacağımı hissediyorum." şeklinde düşünceler kişinin bağımlılığa dair kalıplarının bir yansımasıdır. Eğer bağımlılık alt yapınız varsa tek başınıza karar vermekte güçlük yaşarsınız. Kendi başınıza mücadele etmek zorunda olduğunuz güçlüklerden kaçınırsınız. Baş etme mekanizmalarınızı nasıl kullanacağınız konusunda desteğe ihtiyaç duyarsınız. Ebeveynlerinizden uzak kaldığınızda kendilik duygunuzdan uzaklaşırsınız. Yetişkin yaşamınızda sık sık ebeveynlerinizin desteğine ve yönlendirmesine ihtiyaç duyarsınız.

Evlilik hayatınızda sık sık eşinizden tavsiye alır, onun size rehberlik etmesi konusunda gereğinden fazla beklentiye girersiniz. Yaşanan gerginliklerin ardından eşinizin size karşı mesafeli durmasını kaldıramaz ve ruhsal açıdan yaralanmış hissedersiniz. Eşinizin duygusal açıdan sizden uzaklaşması fikrine bile tahammül edemezsiniz. Her ne yaşanırsa yaşansın eşinizin yıkıcı varlığını onun yokluğuna tercih edersiniz. Eğer bağımlılık kökeniniz varsa duygusal şiddete maruz kalıyor olmanız evliliğinizi sonlandırmak konusunda sizin için tek başına yeterli değildir. Evliliğinizin size verdiği zararlar size sunduğu katkılardan çok daha fazla olmasına rağmen evliliğinizi sürdürmeyi tercih edersiniz. Çünkü size her ne yaşatırsa yaşatsın var olduğunuzu eşinizle hissettiğinizi düşünür ve onsuz bir hayatı sürdüremeyeceğinizi hissedersiniz. Hiçbir eğitimi olmasa bile eşinizin size en iyi rehberliği sunduğu ve onsuz yolunuzu bulamayacağınız kaygısıyla hareket edersiniz. 

Varlığınızın anlamını evliliğiniz ve eşinizle ilişkilendirirsiniz. Size göre bir insan muhakkak birine bağlanmalı ve varlığını onunla tamamlamalıdır. Eşinden ayrılmış ve tek başına ayakta kalabilen bir bireyin yaşam mücadelesini şaşkınlıkla seyredersiniz. Çünkü belki de şemalarınızda eşinin yokluğunu tercih etmiş birinin kendisini ruhsal açıdan tam hissetmesi mümkün değildir. Kendi başına kalacak olma korkusu tüm korkulardan daha önceliklidir sizin için. Kimi zaman eşiniz tarafından duygusal açıdan reddedilirsiniz. Onun reddedici tavırlarını kendi davranışlarınızla ilişkilendirir ve sonuç olarak kendinizi suçlu hissedersiniz.

Bir süre eşinizden ayrı kalmaya ihtiyaç duysanız bile onun duygusal yoksunluğuna tahammül edemez kendinizi çaresiz hissedersiniz. Onunla olan acılı iletişim şeklini; onsuz kalmanın konforuna tercih edersiniz. Uzun yıllar eşinizin aşağılamalarına, duygusal şiddetine, eleştirilerine maruz kaldığınız halde kendi içinizdeki yetersizlik ve eksiklik duygusunu tolere etmek için ortak hayatı sürdürmeyi tercih edersiniz. Oysa kendiliğimizi gerçekleştirmenin temel koşulu bir bireye hissettiğimiz bağımlılık değildir. Kendi benliğinizi inşa etme sürecinde bağımlı kişilik özelliklerinizi fark etmeli ve sağlıklı şekilde ayrışmak(birey olmak) konusunda çaba göstermelisiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)