Evlilikte Boyun Eğici Kişilik Özellikleri

Yazar Kübra ŞimşekAile Danışmanı • 14 Haziran 2022 • Yorumlar:

Boyun eğiciliğin aktif olduğu ilişkilerde, eşlerden biri sürekli diğerini memnun etme çabası içerisindedir. Eğer isteklerini yerine getirmezse eşinin kendisine öfkelenmesinden, onunla duygusal bağının zedelenmesinden ve kendisini reddetmesinden çekinir. Eşinin kendisini onaylaması bu kişiler için ruhsal açıdan besleyicidir. Eşinin kendisini onaylamaması ihtimali ise bu kişiler için oldukça tedirginlik vericidir. Kendi istek ve ihtiyaçlarına öncelik verdiklerinde kendilerini suçlu hissederler. Çünkü öncelik her zaman karşı tarafın memnuniyetidir. Bu kişiler için çatışma; en tehlikeli ihtimaldir. Çünkü çatışmanın sonunda eşinin “olumlu bakış açısını” ve onayını kaybetme düşüncesi ruhsal açıdan oldukça yıpratıcı bir ihtimaldir. Bu kişiler her zaman aldıklarından daha çok vermeye eğilimlidirler. Kendilerinden ödün vererek hayata geçirdikleri tüm eylemleri “fedakarlık” olarak atfederler. Aslında onları yenik düşüren ve tüm enerjilerini dibe çeken fiillerini “olması gereken” olarak değerlendirirler.

Kendi sınırlarını aşıp eşlerinin sorumluluklarını da üzerlerine aldıklarında vicdanen rahatlamış hissederler. Bu şekilde iyi niyetlerini ve fedakarlıklarını eşlerine ispatlamış olmanın huzuru ile evlilik ilişkilerini sürdürürler. Kendilerini “doğru eş” olarak tanımlayabilmeleri için eşlerini kendilerinden daha fazla düşünme gereği hissederler. Boyun eğici kişiler; insanları memnun etmeyi temel hedef haline getirmişken kendilerini memnun etmeyi ise göz ardı ederler.

Boyun eğici kişilerin odak noktaları çoğunlukla kendileri değil eşleridir. Eşlerinin memnuniyeti düzeyinde ruhsal tatmin hissederler. Eşlerinin konforunu arttırmak adına, kendilerinden beklenmeyen bir çaba içerisinde evlilik hayatlarını sürdürürler. Bir süre sonra hem bedensel hem de ruhsal açıdan tükenme sürecine girerler. Onlara göre yaptıkları hiçbir şey abartılı değildir hatta kimi zaman eksiktir. Ancak bu kişiler, yaşadıkları tükenmişlik hissine rağmen eşlerini memnun etme gayretlerini normalleştirmeye devam ederler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)