Evlilikte Cinselliğin Olmaması Aldatmaya Kapı Aralar Mı?

Yazar Zeynep Burcu Çetinkaya • 14 Kasım 2023 • Yorumlar:

Daha önce evlilikte cinselliğin yüzdelik payı üzerine konuşmuştuk. Bu yüzdelik pay (%70) yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermeden belirtelim. Tabiri caizse “Eşime vermezsem beni aldatır mı?” endişesi ile başvuran kadın danışanlarım oluyor. Bir evlilikte cinselliğin olmaması istenmeyen bir durumdur ancak; bu aldatmaya bahane olamaz. Bir ilişkide cinselliğin yaşanmıyor oluşu bir sonuçtur. Görünmeyen alt nedenlerine bakmak gerekir. Bu sonuca götüren nedenler aldatmanın da alt nedenlerini oluşturabilir.

Böyle bir sonucun ortaya çıkması ilişkinin boyutunu az çok gözler önüne serer. Aldatmaya sevk eden cinselliğin olmayışı değil; romantik ilişkinin pamuk ipliğine bağlı oluşu, temelinin sağlam olmayışı, güven dinamiklerinin sallantıda olması .. gibi nedenler sıralanabilir.

Her iki partnere hitap eden bir cinsel hayat; duygusal yakınlığın, sevginin, saygının, güvenin işlerliğini yansıtan bir etkileşimdir. Evliliği tamamlayıcı özelliktedir. Bu alandaki kopukluk, evlilik ilişkisinin diğer alanları ile de alışveriş içerisindedir.

Kötü giden bir evlilikte cinsellik etkilenir. Cinsellik, ilişkinin duygusal deposu ile beslenir. Aldatmanın haklı hiçbir sebebi olamaz. Ama sebepsiz aldatma olmaz. Ancak cinsellik kaynaklı görünen aldatmalarda ilişkinin zaten duygusal deposu boşaltılmıştır. Çözüm illa ki aldatma mı olmalıdır? Hayır; aldatma yolunu tercih etmek aldatan tarafın tercihidir. Aldatmak bir tercih olduğu gibi var olan ilişki için çabalamak, tamir etme yönünde girişimler de bir tercihtir.

Aldatmanın yaşandığı evliliklere bakıldığında; beklentiler, ilişki doyumu, öncelikler, istek, ihtiyaçlar… gibi ilişkinin değişen dinamiğine uyum sağlayamadığı zamanlardır. İlişkinin dinamiğinde ayrışmalar başladığında ne cinsellik, ne romantik ilişki her şey puf..

İlişkide üretim var mı? Emek var mı? Evlendik artık deyip çiftlerde bir rehavet hali var mı ? Cinsel beklentiler birbirine açıkça söyleniyor mu? Fantezilerim partnerim tarafından nasıl karşılanıyor? Yargılandığım cinsel fantezilerimi gerçekleştirme merakı benim için ne noktada?

Erkek dediğin cinsellik ister..

Verirsem iyiyim vermezsem kötü..

Onu reddettiğimde bana surat yapıyor..

Yok sayıyor..

Dışarıya gitmesin diye evet diyorum ne yapayım..

Günlerce küsüyor..

Bana göre olmasa da olur ama erkeğin ihtiyacı..

Zaten partnerin bu sebepten ötürü seni aldatıyorsa üzgünüm ama ‘Aldatma öncesi ilişkiniz ne kadar sağlıklıydı?’ bunun üzerine biraz daha düşünmende fayda var. Senin tabirinle ‘versen de vermesen de’ bu eylemin; aldatan tarafın aldatma seçimini değiştirmeyecek. Bu ‘aldatır’ korkusu ile yaşanan cinsellik duygusal yakınlıktan, şehvetten, saygıdan, sevgiden ve tutkudan uzaktır. Tek taraf için yapılan ‘aldatma yoluna gitmesin!’ diye zorla yaşanan cinselliğin adı olsa olsa başka bir şey olur ama cinsellik olmaz…

Böyle bir durum içerisinde isen uzman desteği almanı öneririm. Kendine olan özsaygını yitirmeden; kendin için değişime adım atmanın zamanı gelmedi mi sence?

Sevgiyle..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)