Evlilikte Cinsellik

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 4 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Evlilik ve seks terapistleri arasında yaygın kabul gören ve araştırmalarla desteklenen, 50 ye 50 kuralına göre, evlilik sorunlarının yaklaşık yüzde ellisi cinsel konulardan, cinsel sorunlarında yaklaşık yüzde ellisi evlilikte yaşanan genel sorunlardan kaynaklanmaktadır. Kimi zamanda, Evlilik öncesi başlamış bir cinsel sorun, evlilikteki negatif faktörler nedeniyle sürüp gitmektedir (örneğin daha önceden var olan erken boşalma ya da vajinismusun sorunlu bir evlilikte düzelmemesi).

Cinsel isteksizlik, hem erkek hem de kadın için evlilik sorunları ile en çok etkileşen bozukluktur. Orgazm sorunları ve ağrılı ilişki ya da başaramam korkusu nedeniyle ortaya çıkan sertleşme sorunu evlilikte sık rastlanılan diğer cinsel işlev bozukluklarıdır.

Eski sitem ve gücenmişlikler, bastırılmış öfke, güç savaşı, güven kaybı, ciddiye alınmama (beni sadece yatakta istiyorsun düşüncesi), cezalandırılma, aşırı koruma, bağımlılık(anne-çocuk ilişkisi), doğum sonrası sıkıntılar, doğum kontrol yöntemlerinden hoşlanmama, fiziksel bakıma özen göstermeme, ana oğul, baba kız tarzı iletişim ve benzeri nedenler cinsellikle sık etkileşen evlilik faktörleridir.

Yukarıdaki 50 ye 50 etkileşime bir örnek verecek olursak; evlilik içinde özellikle her konuda dominant bir eş varsa, diğer eş için cinselliği sabote etmek (bilinçli ya da bilinçdışı) kazanılan tek zafer olabilmektedir. Kimi zaman farkında olunmadan eşinize söylediğiniz tek cümle eşinizin güvenini kaybetmesine ve başaramama korkusu nedeniyle cinsellikten kaçmasına neden olmaktadır.

Evlilikteki cinsel isteksizliğin diğer bir nedenide evliliğin doğasında bulunan aynılık, monotonluk, ve fazla güven rehaveti olarak örneklenebilir. Aynılık herşeyin monoton biçimde yapılması cinsel isteği azaltır iken belirsizlik, heyecan, fanteziler cinselliği hareketlendirebilir. Esther Perelin şu cümlesini arada hatırlamak önemlidir; “Yatakta demokrasi olmaz”.

Evlilik içinde yaşanan her tür cinsel sorunun çözümü, eğer eşle işbirliği varsa kolaydır. İşbirliği yoksa önce birkaç seans çift terapisi uygun olacaktır. İyi bir ilişkide, vajinismus, cinsel isteksizlik, psikolojik sertleşme sorunu, erken boşalma ve orgazm sorunlarının çözümü çok büyük oranda düşündüğünüzden çok daha kolaydır. İletişim eğitimi, cinsel eğitim ve cinsel terapi teknikleri dünyanın tüm iyi kliniklerinde çok benzer standartlarla tedavi edilmektedir. Bu nedenle sorunlar derinleşmeden, saygı ve sevgi henüz bitmeden, iyi bir evlilik ve cinsel terapi uzmanından destek almanızı tavsiye ederim

 Sağlıkla ve mutlulukla kalın

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)