Evlilikte Tartışma ve Öneriler

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 22 Şubat 2017 • Yorumlar:

Psigogenetik kuram bize, ilk 6-8 yaşa kadar olan dönemde yaşananların, seyredilenlerin, modellenenlerin bir anlamda kaderimizi çizdiğini anlatır. Yani nasıl bir yetişkin, nasıl bir ebeveyn ya da nasıl bir eş olacağınız bu yaşlarda şekillenir. Bu formatı kaydeden alt ya da ara beyin sürekli olarak mantıklı düşünebilen üst beyni etkiler ve kişiler farkında olmadan aslında çok da iyi ezberledikleri senaryolarla yaşamlarını tüketirler. Kimi zaman çocukluk modellerimiz ne yapıyorsa nasıl eşler seçiyorlarsa bizde aynısını yapar ya da seçeriz. Kimi zamanda onlara zıt olmak ya da zıt seçimler yapmak adına hayatımızı şekillendiririz.

İşte bu gözlükle çiftler arasındaki tartışmalara baktığınızda aslında geçmişte kazanılmış farklı perspektiflerin bugünkü kavgalarımızı şekillendirdiğini söyleyebiliriz. Her iki eşin kadın olmak, erkek olmak, evlilik, çocuk yetiştirme ve hayata bakış ile ilgili geçmişten getirdikleri bakış açıları ve inançları bugünkü fikir ayrılıkları ve çatışmaların temelini oluşturur. Aslında sorun farklılıklardan değil herkesin kendi bildiğini en doğru kabul etmesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle stres altında belirginleşen bu durumlara bazı örnekler verelim.

Sakinken mantıklı kibar bir eş stres altında kaba ve küfür eden biri haline gelebilmektedir. Kadınların hor görüldüğü bir ortamda yetişen ancak kendini modern tanımlayan bir erkek stres altında eşinden hep bir adım geride durmasını ya da onu alttan almasını talep edebilir.

Sevgilerini ifade edemeyen anne baba arasında yeterince yakınlaşmaya tanık olmamış birisi, yetişkinken ona çok yakınlaşan eşini çeşitli kavgalarla sabote edip mesafeyi tekrar uzaklaştırabilir.

Çocukluğu annesini şiddete uğrarken gören bir eş bilinçaltında eşine her koşulda tolerans gösterme kararı almıştır ve bu durum eşi tarafından eşim benle tartışmıyor hep susuyor biçiminde algılanmakta ve sorunlar yaşanmaktadır.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Terapide bizim yaptığımız bu farklı geçmişleri fark ettirip bugüne nasıl yansıdıklarını gözlemlemek ve çifte bu konuda farkındalık kazandırmaktır. Ancak yeni ortak bir farkındalıkla tartışmalar sonlanabilir. Bu konuda farkındalık kazanmak için çift terapisi en uygun çözüm gibi görünmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)