Ey Anne Babalar: 1 Dakikanızı Alabilir Miyim?

Değerli Anneler merhabalar,

Son zamanlarda internette bazı sosyal sitelerde ve sağlık sitelerinde emziren annelerin sigara içmesi konusundaki tartışmaları ilgiyle izliyorum.Çocuk doktoru olarak ve çocukları çok seven bir insan olarak bu konudaki bilgilerimi ve görüşlerimi, özet halinde, bir kere daha siz değerli annelere paylaşmak istedim:

Bir anne sigara kullanıyorsa sigaranın bebek üzerindeki yan etkileri 2 yoldan ortaya çıkar.Birincisi ortama yayılan sigara dumanıyla. Pasif içicilik denilen bu yol her yıl sigaradan ölen 5 milyon kişiden 1 milyonunun ölüm nedenidir.Siz sigara içerken bebeğinizle aynı ortamı paylaşmazsanız onu hava yoluyla etkileme tehlikesinden korumuş olursunuz.Bebeği etkileyen ikinci ama çok daha önemli olan yol ise sütünüzle bebeğe geçen yüksek miktardaki zehirli ve zararlı kimyasal maddelerdir. 

Nikotin,anne kanından anne sütüne doğrudan geçer.Bu geçiş o kadar hızlıdır ki bir anne daha sigarasını  bitirmeden nikotin anne sütüne geçmiş olur.Ayrıca bir bebeğin yanında sigara içilmesi halinde bebek nikotine doğrudan maruz kalır. 

Araştırmaların gösterdiğine göre sigara dumanında yaklaşık 4000 (yanlış okumadınız dört bin) kimyasal bileşik vardır ve bunlardan en az 60 tanesi kanser yapabilen bileşiklerdir. 

Emziren annenin sigara içmesi bebeği için çok zararlı ve hatta tehlikelidir.Başta nikotin olmak üzere anne sütüyle bebeğe geçen kimyasal maddeler bebekte huzursuzluk,uykusuzluk,çarpıntı,büyüme yavaşlaması yapabilir.Ayrıca bu durumdaki çocukların astıma yakalanma tehlikesi sigara kullanmayan annelerin çocuklarına göre çok daha yüksektir. 

 

Eğer  emziren anne sigara kullanıyorsa: 

*Nikotin sütün tadını bozar bu da bebeğin iştahını baskılar. 

*Nikotin bebeğin hırçınlaşmasına,meme emmeyi reddetmesine,aşırı ağlamaya,karın kramplarına ve hatta ishale bile yol açar. 

*Eğer anne aşırı sigara tüketiyorsa anne sütüne geçen nikotin bebekte bulantı ve kusmaya yol açar. 

*Nikotin bebeğin uyku düzenini bozabilir.Çünkü nikotin uyarıcıdır. 

*Nikotin, bebeğin akciğerlerinin normal gelişmesini bozar. 

*Emziren annelerin vücudunda prolaktin adında bir hormon salgılanır.Bu hormon anne göğüslerinden süt salgılanmasını sağlar.Nikotin,bu hormonun salgılanmasını  bozarak annenin sütünün azalmasına yol açar. 

*Sigara kullanan annelerin sütü sigara kullanmayan annelere göre daha erken kesilir. 

*Sigara dumanına maruz kalan bebeklerde zatürre, kulak iltihapları,astım bronşit,sinüzit, göz tahrişleri ve krup hastalığı daha sık görülür. 

*Halk dilinde 'beşik ölümü' diye adlandırılan bir ölüm çeşidi vardır.Tıp dilinde ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMU olarak adlandırılan bu durum sigara kullanan annelerin çocuklarında daha sık görülür.Sağlıklı olan bir bebek görünen hiç bir neden yokken yatağında ölü bulunur.Artık bir müdahale yapmanın da imkânı kalmamıştır.Üstelik az sigara içen annelerin bebekleri bu tehlikeyle karşı karşıya kalmaz demek bilimsel olarak imkânsızdır.Bebeğini emziren sigara tiryakisi annelerin bebekleri ne yazık ki böyle bir tehlikeyle her an karşı karşıyadır. 

Yavrularınızı 1,5 yaşına kadar ve hatta 2 yaşına  kadar emzirmeniz çok gerekli ve onlar için çok önemli.Anne sütünün yerini hiç bir gıdayla dolduramazsınız.

HİÇBİR MAMA ANNE SÜTÜ KADAR FAYDALI DEĞİLDİR.AMA HİÇBİR MAMA SİGARALI ANNE SÜTÜ KADAR DA ZARARLI DEĞİLDİR. 

Emziren bir annenin bebeğinin karşı karşıya olduğu korkunç tehlikeler nedeniyle sigara tiryakisi bir anne görünce o kadar üzülüyorum ki bazen gözlerimin dolmasına engel olamıyorum.Sizden çok rica ediyorum lütfen hiç olmazsa bebekleriniz 12 aylık oluncaya kadar onları kendi hakları olan ve sizin sadece aracısı ve sunucusu olduğunuz anne sütünden mahrum etmeyin.Ama sigara kullanarak zararlı hale getirdiğiniz  sütünüzle, kendini savunmaktan aciz,o masum yavruları zehirlemeyin.  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seydi Battal Gölgeli Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)