EYVAH YAZ GELİYOR

Yazar Raife BayelDiyetisyen • 9 Kasım 2016 • Yorumlar:

Kış aylarından çıkıpta havaların ısınmaya başlamasıyla beraber hepimizi bir gayret aldı, bütün kış aldığımız kiloları nasıl en kolay şekilde verebiliriz diye düşünmeye başladık. Kimileri bu işin uzmanı olan diyetisyenlerden yardım alırken kimileri belkide sağlığımızı tehdit eden hap ve otlara kimileride sözde mucize diyetler olarak adlandırılan ölüm diyetlerine koşturdu.

Vücudumuzun bir mekanizması vardır, tıpkı kullandığımız araçlar gibi ve eğer eksik birşey olursa sizi hiç ummadığınız bir anda yarı yolda bırakabilir, bu riski almak ne kadar doğru? O zaman hadi gelin nasıl beslenmeliyiz diye bir kez daha bakalım.

Acaba aç kalsak zatıflayabilir miyiz ya da bol proteinli yesek te hemen kilo verebilir miyiz? Aç kalarak sağlıklı bir şekilde zayıflayamayacağınız gibi vücudunuzun işleyişinide bozmuş olursunuz. Nasıl mı? Vücudunuz yeterli enerji gelmediğini gördüğü zaman bir savunma sistemi oluşturur, algıladığı şey; dışarda kıtlık ya da bi savaş durumu olabilir o zaman hadi depola, olanıda olabildiğince az harcadır. Bu durumda kilo verebilmeniz mümkün olmaz nedeni ise gereken enerjiyi vücuda vermemiş olmanızdır. Protein diyeti olarak adlandırılan diyetler ilk zamanlarda hızlı kilo verdirebilir ancak verdiğiniz kilonun kas mı, su mu yoksa yağ mı olarak vücuttan uzaklaştırıldığı tartışılır. Peki normal yeme düzeninize döndüğünüzde ne olacak? Verdiklerinizi hızlı bir şekilde fazlasıyla alacaksınız ve yağ olarak depolayacaksınız, çünkü kendinizi mahrum bıraktınız. Ayrıca bu tarz diyetlerin uzun vadeli uygulanması istenmeyen bazı sağlık sorunlarınada yol açabilir ( kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi…).

Peki ne yapmalıyız? Öncelikle şunu unutmayalım ki; hepimizin dış görünüşü nasıl birbirinden farklıysa vücutlarımızın işleyişide aynı şekilde farklılıklar gösterir. Cinsiyet, boy, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite, hayat tarzı vs. çoğaltabilmek mümkün. Uzmanından alcağınız yardım sizi en kolay ve sağlıklı şekilde hedefinize götürecektir.

Vücudumuz gün boyu terleme,solunum,boşaltım yoluyla su kaybeder. Bu kaybedilen suyun yerine konması gereklidir. Fiziksel aktivite de suya olan gereksinimi değiştirir. Fiziksel olarak aktif olmayan kişilerin günde 10 bardak sıvı almaları gerekir. Bu miktarı günlük aldıkları yiyecekler ve sıvılarla karşılayabilirler. Yüksek fiziksel aktivitesi olanlar,sıcak ortamlarda yaşayanların su gereksinimleri daha fazladır.

Öğün atlamamaya, aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmaya dikkat edin. Sağlıklı beslenme renkli bir beslenme demektir. Öğünlerinizde mümkün olduğunca renkli beslenmeye ve et,süt, tahıl, sebze ve meyve gruplarından yeterince alıyor olmaya özen gösterin. Yemeklerden ve salatanızdan kısacağınız yağ veya mayonez tarzı yağlı bir sos size gün içerisinde tüketebileceğiniz bir miktar ceviz, fındık, fıstık veya bir avuç çekirdek olarak geri dönebilir. Bazı püf noktaları öğrenip uygulayarak, doyarak kilo verebilmek mümkün.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)