Farzet Ki Aşık Olduk!

Yazar Doğan PolatPsikolog • 30 Nisan 2021 • Yorumlar:

Sevgi neydi, sevgi emekti evet sevgi emekti, hayatımızı değerli kılan ve bizi hayata bağlayan en değerli kavramlardan biri sevgidir. Saygı gibi bizi değerli kılan ve yaşamımızı daha da değerli bir hale getiren duygudurdur. Sevginin temeline baktığımız zaman ise sevmek ve sevilmeyi görebiliriz. İlişkilerimiz de öyle karşılıklı bir takım duygu alışveriş yapabiliyor muyuz, bir taraf severken diğer taraf sevmiyor mu yoksa karşılıklı olarak bir sevgi bağı var mı? Bu yaşadığımız duyguları da harakete geçiren ve yönlendiren noktaya baktığımız zaman bağlanma modellerini görebiliyoruz. nedir bu bağlanma modelleri, bireyin başka bir kişiye karşı gösterdiği tutumların kaygılı, kaçıngan ve güvenli olarak ifade edilmesi durumudur. Bebeklik ve çocukluk çağlarımızda annemizle ile kurduğumuz ilişki bizim bağlanma modelimiz oluşturmaktadır. Bağlanma modellerine baktığımızda güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma ve kaçıngan bağlanma olarak üçe ayrılmaktadır.

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma modeline göre; Sıcak ve sevgi dolu olmak onlar için doğal bir durumdur. İlişkiler de endişe ve kaygı yaşamadan yakınlık kurarlar. Romantizm ve ilişki meseleleri moralleri kolayca bir şekilde bozulmaz. Hislerini ve isteklerini partnerlerine kolay bir şekilde ifade edebilirler. Partnerin duygusal mesajlarını anlar ve kolayca karşılık verebilirler. Başarı ve problemlerinizi sizinle paylaşırlar ve ihtiyaç duyduğunuz sizin yanınızda olurlar.

Kaygılı bağlanma

Kaygılı bağlanma modeline göre; partnerimiz ile yakın olmayı ve hatta olabildiğince yakın olmaktan hoşlanıyoruz ama bir taraftan ya partnerim benim ona yakın olduğum kadar olmak istemiyorsa ya beni sevmiyorsa gibi soru işaretleri oluştururuz. Ve bu gibi düşünceler duygusal enerjimizin büyük bir kısmını tüketmesine sebep olur. Partnerinizin gösterdiği farklı davranışları sanki sizden kaynaklı olduğunu ve bu yüzden olumsuz etkileniyorsunuz. İlişki süresince kendinizi kötü hissettirecek duygular ve moral haline giriyorsunuz. Bu durumda da tepki vermek adına daha sonradan pişman olacağınız şeyler söylüyorsunuz. Partneriniz size güvence ve rahatlık verdiği zaman kaygılı durum haliniz azalıyor ve memnun hissediyorsunuz.

Kaçıngan Bağlanma 

Kaçıngan bağlanma modeline göre; Kendi bağımsızlığı ve kendi kendine yetinmesi çok önemlidir. Bundan dolayı rahatsızlık edilmekten hoşlanmaz ve yakın ilişkilerden uzak kalırlar. İlişkilerde daha çok mesafeyi bir kol seviyesi uzunluğunda tutmak isterler. Romantik ilişkilere ya da reddedilme konularını pek düşünmezler. Partnerlerine özel konuları pek konuşmazlar ve ilişkilerde sınırlarının ihlal edilmesini istemezler.

 

İlişkilerimizde; yaşadığımız sorunlar, yüklediğimiz anlamlar ve bir çok yanılgının temeline baktığımızda kendimizi ve partnerimiz hakkında çok şey biliyor ve yanlış tutumların esiri oluyoruz. Bu sebeple ilişkilerimizde kendimizin ve partnerimizin bağlanma tutumlarını tanıyarak aslında güvenli ve tatmin edici bir ilişkinin nasıl olduğunu keşfedebiliriz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)