FAZLA KİLO VE OBEZİTE İLE İLGİLİ BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

  1. Gün içinde öğünlerinizi daha küçük ve kısa aralıklarla tüketmek,daha büyük ve uzak aralıklarla tüketmeye göre daha az kilo aldırır.
  2. Yemenin zamanlaması da kalori miktarı kadar önemlidir:sabahları daha doyurucu beslenmek aynı miktar kaloriyi akşam yemeğinde almaktan daha az kilo aldırır.
  3. Yemekleri yediğiniz tabakların büyüklüğü ve tabağa ne kadar yemek koyduğunuz da kalori tüketimini etkiler. Daha küçük tabaklara daha az yemek koyarak yemeğe oturun.
  4. Egzersiz yapmak yalnızca kilo vermek için değil, kemik erimesini önlemek için de son derece önem taşır.
  5. Şeker tüketimi yalnızca kalorilere ve yağa dönüştüğü için kilo aldırmaz: birçok insanda reaktif hipoglisemiye ve içkaynaklı opioid salgılanmasına yol açtığı için de bağımlılık yapar.
  6. Karbonhidrat tüketimini kısıtlamak her kişide aynı etkiyi yaratmayabilir: İnsülin direnci ölçülerek hangi kişilerde karbonhidrat kısıtlamanın kilo vermede etkili olacağı öngörülebilir.
  7. Atkins diyetindeki gibi karbonhidrat tüketimini aşırı kısıtlamak (günde 25 gramdan az) vücudunuzda asidoza ve dolayısıyla kemik erimesine yol açabilir.
  8. “Zayıflama ilacı” almak beklenmedik yan etkiler yaratabilir. Ancak vücudumuzun ürettiği, vücudumuzda zaten var olan hormonları düzenleyen takviyeler, doğru kullanılırsa, kilo vermeye yardımcı olabilir.
  9. Geceleri çok horluyorsanız, ve sabah dinlenmemiş bir biçimde uyanıyorsanız, bu sizde uyku apnesi olduğunun bir göstergesi olabilir. Özellikle fazla kilolu kişilerde bu durum görülebilir.
  10. Çok hızlı kilo vermek, ya da çok hızlı kilo verip alma döngüsü, safra taşlarına, elektrolit bozukluklarına, ürik asit yüksekliğine ve kalpte aritmilere yol açabileceği için sağlıklı değildir.
  11. Kalori miktarları eşit derecede kısıtlanmış, yüksek protein içeren diyet, normal miktarda protein içeren diyet ile aynı miktarda kilo kaybı yapar.
  12. Obezite için ameliyatlar oldukça etkili olsa bile, sonrasında vitamin eksiklikleri ve yeniden kilo alma gibi durumların oluşmaması için düzenli takip bu sorunların çıkma riskini azaltacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sinan Altıner Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)