Fetal Cerrahi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Yazar Ali Ekiz • 12 Ekim 2023 • Yorumlar:

Fetal cerrahi, henüz anne karnında gelişmekte olan fetüsün cerrahi müdahalelerle tedavi edilmesini ifade eder. Bu cerrahi müdahaleler, fetüste doğuştan gelen yapısal anormalliklerin düzeltilmesi ya da bazı durumlarda yaşamı tehdit eden durumların tedavi edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Yazımızın devamında fetal cerrahi hakkında bilinmesi gerekenlere dair detayları bulabilirsiniz.

Fetal Cerrahi Nedir?

Fetal cerrahi, fetüsün anne karnında iken yapılan cerrahi müdahaleleri içerir. Bu işlemlerde, genellikle problemin ve tedavisinin nasıl olduğuna bağlı tercih edilen gebelik haftası değişkendir. Fetal cerrahi, özellikle bazı yapısal anomalilede ya da doğuma kadar beklemesi durumunda ciddi hasar görecek veya kaybedilecek fetüsler için tercih edilir.

Fetal Cerrahi Nasıl Uygulanır?
Fetal cerrahi, Üç ana yöntemle uygulanabilir:

  1. Fetoskopik (Kapalı) Cerrahi: Laparoskopik cerrahi, fetüsün rahim içine yerleştirilen bir fetoskop (ince bir teleskopik cihaz) kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Fetoskop, doğrudan uterus içine yerleştirilir ve fetüsü gözlemlemek ve cerrahi müdahale yapmak için kullanılır. Fetoskopik cerrahide lazer uygulaması, fetoskopik trakeal oklüzyon uygulaması gibi işlemleri içerir.

  2. Yarı açık cerrahi: Bu durumda gebenin karın ön duvarı açık cerrahideki gibi açılır ve rahim dışarı çıkarılır. Ancak rahime kesi yapılmaz ve fetoskopik olarak tedavi gerçekleştirilir.

  3. Açık Cerrahi: Bu yöntemler gebenin karın ön duvarı açılır, rahim dışarı çıkarılır, rahimde bir açıklık oluşturularak fetüse operasyon bu bölgeden yapılır.

Fetal cerrahi, kalp anomalileri, spina bifida, kistik akciğer lezyonları, fetal hidrosefali ve bazı konjenital anormallikler gibi birçok durumun tedavisinde geliştirilmektedir. Bu tür cerrahi işlemler, uzman fetal cerrahlar ve multidisipliner bir ekip tarafından gerçekleştirilir. İşlem sonrasında, fetusun ve annenin dikkatli takibi ve doğru bakımı sağlanır.

Fetal Cerrahi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Fetal cerrahi için aday fetüslerin özelliklerine aşağıda bazı örnekler verilmiştir;

  • Hayati risk taşıyan durumlar: Çeşitli nedenlerle hayatını kaybetmek üzere olan Hidrops fetalis denilen tabloda bulunan fetüsler bu ameliyatlar için en önemli adayları oluştururlar.

  • Twin-Twin Transfüzyon Sendromu (TTTS): TTTS, tek yumurta ikizlerinde ikizlerin biribirlerin kan çalması olarak bilinen durumdur. Fetoskopik olarak tedavi edilebilir. 

  • Diyafram hernisi: Konjenital diyafram hernisi, fetüsün karın organlarının göğüs boşluğuna geçmesine neden olan bir durumdur. Bu durum fetoskopik olarak bebeğin solunum borusuna bir balon yerleştirilerek tedavi edilir. 

  • Doğumsal idrar yolu anomalileri: Fetüsün böbreklerinin idrar oluşturduğu ancak bu idrarı dışarı atamadığı bir durumda idrar torbasına vezikoamniotik şant ameliyatı yapılarak fetüs tedavi edilebilir. 

Hangi işlem hangi fetüse yapılmalı?

Anne karnında kadın doğum uzmanı bir anormallikten şüphelenirse ilgili uzmana yönlendirir. İşte en önemli basamak budur. Uzman detaylı ultrason yaparak fetüsteki anomalinin ne olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini belirler. Anne karnında ameliyat yapmak bu alanda ayrı bir tecrübe ve bilgi gerektirir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Ekiz Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)