Fibromiyalji

Yazar Ferhat CantekinFizyoterapist • 14 Eylül 2018 • Yorumlar:

Fibromiyalji sendromu (FMS); kasları, ligamanları, kirişleri etkileyen, “miyalji” diye de tanımlanabilen, yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromudur. İsmi, “fibro-fibröz doku, bağ dokusu”, “myo-kas” ve “algia-ağrı” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir.
 Ne kadar sıklıkta görülür?
Fibromiyalji, ikinci en sık görülen romatizmal hastalık olup tüm romatolojik tanıların %20’sini oluşturmaktadır. Toplumda sıklığı çeşitli çalışmalarda %0,5-5 olarak tanımlanmıştır. Ancak kadın fibromiyalji hastalarının %2, erkek hastaların ise %0,15’ine tanı konulabilmektedir. Toplumda kadın/erkek oranı 3’dür.
Çoğunlukla orta yaşlarda görülmekle birlikte çocukluk döneminde ve ileri yaşlarda da görülebilir. En sık görülme yaşı 40-50 yaş arasındadır ancak 40 yaş altında ve 60 yaş üzerinde de görülebilir.
Ülkemizde sıklığı, 20-64 yaş arası kadınlarda %3,6 ve 20-29 yaş arasında %0,9 olarak saptanmıştır.

 

fibro 1.jpg


Sebepleri nelerdir?
En önemli risk faktörleri;
* Kadın olmak
* Yaşın ilerlemesi
* Omurgaya yönelik olan fiziksel travmalar (merdivenden düşme,buzda kayıp düşme gibi)
* Cerrahi müdahaleler
* Trafik kazaları
* Geçirilmiş enfeksiyonlar  
* Çocukluk döneminde, psikolojik veya fiziksel şiddet, boşanma, terk edilme, savaş 
* • İşle ilgili sorunlar • Aşırı aktif ve mükemmeliyetçi yaşam tarzı, kişilik
Ayrıca yapılan çalışmalar, hastalıkta genetik geçişin de önemli rol oynadığını göstermektedir. FMS’li hastaların birinci derece akrabalarının FMS’ye yakalanma olasılığının, olmayanlara göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Kardeşinde FMS olanlarda 13,6 kat fazla FMS görülmektedir.

Akupunktur Tedavisi: Amerika’da yapılan ve sonuçları Uluslararası Ağrı Çalışmaları Birliği tarafından düzenlenen 11. Dünya Ağrı Kongresinde sunulan araştırma sonucuna göre akupunktur tedavisi fibromiyalji hastalarında etkili olmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinden yarar görememiş fibromiyalji hastaları akupunktur tedavisi almaya başladıktan  sonra 1 ay içinde belirgin bir rahatlama hissettiklerini belirtmişlerdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ferhat Cantekin Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ferhat Cantekin

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al