FİMOZİS – PARAFİMOZİS

Yazar Cem ÖzlükÇocuk Üroloğu • 7 Ağustos 2017 • Yorumlar:

FİMOZİS

Fimozis tanım olarak, penisi kapatmakta olan sünnet derisi( prepisyum) adı verilen deri kıvrımının, penis başının (glans penis) tepesine uyan açıklığın dar olması nedeniyle geriye doğru çekilememesi durumudur. Küçük yaşlarda erkek çocukların önemli bir kısmında görülebilir. Yenidoğanların çoğunda, sünnet derisi ve glans arasında bulunan doğal yapışıklıklar nedeniyle doğal fimozis bulunur. Sünnet derisi geriye doğru çekilince tam geriye gelmez ve açan çiçek görüntüsü vardır. Patolojik fimoziste ise sünnet derisinin deliği nedbeleşmiş ve bu nedenle sünnet derisinde darlık ve bazen ödeme bağlı şişlik vardır . Doğal fimozisin sünnet ile tedavi edilme gereği tartışmalı iken patolojik fimozis kesinlikle sünnet iletedavi edilmelidir.

  • Fimozis tanısını koyarken prepisyumun geri çekilememesi yeterli değildir. Sünnet derisindeki açıklık çapının 0.5 cm’den dar olması ve işeme sırasında sünnet derisinin balonlaşması gibi şikayetler olur. Çocuk idrarını genellikle damla damla yapar. Tedavisi için sünnettir. Ancak sünneti düşünmeyen aileler için steroid içerikli kremler de kullanılabilir.

    Fimozis açılması adı altında geriye sıyrılarak tekrar bırakma yöntemi uygulanmaktadır. Ancak çok sakıncalıdır. Çocuk sünnet olmuş kadar acı çeker, deri yeniden yapışır, uyuşmadan yapıldığından çocukta korku oluşur bir dahaki sünnet işlemi daha zor olur. Bazen de aileler; çocuğum penisinde şişlikler var, penisinin ucunda iltihap geliyor gibi şikayetlerle başvurular. Sünnet derisi altındaki smegma (sünnet derisi incileri) denilen beyaz, yoğun içerikli, inci benzeri birinkintilerdir. Aileler bu durumda oldukça endişelenir ancak tamamen normal bir durumdur. Bu smegma adı verilen birikintilerin temizlenmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Bunlar zamanla penis başı sünnet derisinden ayrılırken dışarı boşalır.

PARAFİMOZİS
Sünnet derisinin glanstan aşağıya doğru indirildikten sonra tekrar eski haline döndürülememesidir . Halka şeklinde sıkıştırıcı bir band oluşur ve dar prepisyum açıklığı glans penisi boğabilir. Glansa(penis başı) giden kanın geri dönmesini engelleyerek glansın aniden şişmesine ve ağrıya sebep olur. Parafimozis geliştiği durumlarda hastanın zaman kaybetmeksizin hastaneye veya bir doktora götürülmesi gerekir. Acil olarak düzeltilmediği takdirde glansın kanlanması bozulabilir veya idrar yapmayı engelleyebilir. Lokal veya genel anestezi altında olay geri çevrilebilir. Parafimozisin düzelmemesi durumundasünnetgerekebilir. Fimozis ile karşılaştırıldığında acil ve akut bir durumdur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)