Fissürde (Makatta Çatlak) Botoks Uygulaması

Yazar Gül DağlarGenel Cerrah • 7 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Botoks uygulamaları (Botilinium toksini) yıllardır kaslardaki aşırı aktivitenin neden olduğu, örneğin omurilik hasarında oluşan kas spazmı ve serebral palsi gibi tıbbi sorunlarda tedavi amaçlı kullanılmıştır. Botoks kas spazmını önler. Anüs çevresindeki kaslara Botoks verilmesi anal bölgedeki tansiyonu düşürür, kas gevşer. Sonuçta ağrı geçer ve fissür bölgesine kan akımı artar. Böylece fissür iyileşmesi hızlanır. GTN (gliseril trinitrat) ve diltizem içeren pomadlara, yüksek lifli beslenmeye ve dışkı yumuşatıcılara yanıt alamadığımız olgularda cerrahiye alternatif olarak Botoks önerilir.

İşlem hazırlığı

İşlem öncesi özel bir hazırlığa gerek yoktur. Bağırsak hazırlığı veya diyet uygulamanız gerekmez. Standart hijyen temizliğiniz (duş ya da banyo) yeterlidir.

Uygulama

İşlem klinik şartlarda bir cerrah tarafından gerçekleştirilir. Süresi 5-10 dakika kadardır. İşlem süresince anestezi almanız gerekli değildir. İşlem sonunda eve gidebilir araba kullanabilirsiniz. İşlem için uygun pozisyonu takiben anal bölge temizlenir. Anal sfinkter kasına 2 doz Botoks uygulaması yapılır. Rahatsız bir işlem ancak sadece birkaç dakikada tamamlanmaktadır.

Uygulama sonrası

Enjeksiyon tamamlandığında eve gitmeye hazırsızınız demektir. Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve lokal anestetik kremler ağrınızı azaltacaktır. Botoks etkisi en geç 72 saat sonra başlar ve 3 ay kadar devam eder. Bu sürede makat çatlağınız iyileşmiş olur. Çatlağın tekrarlamaması için dışkınızı yumuşak tutacak beslenme düzenine devam etmelisiniz. Diyette lifli besinler olmalı, gereğinde laksatifler (dışkı yumuşatıcılar) kullanmalısınız.

İstenmeyen etkiler nelerdir?

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi Botoks uygulamasının da potansiyel riskleri vardır. Hafif kanama, infeksiyon, alerjik reaksiyonlar gibi minör komplikasyonlar olabilir. Anüs çevresindeki kasınızın gevşemesine bağlı geçici bir süre gaz kontrolünde kayıp olabilir. Daha nadiren dışkı kontrolünde zorluk olabilir. Ancak tüm komplikasyonlar Botoks’ un etkisi geçince yani 3. aydan sonra düzelir.

Nadiren Botoks hiç faydalı olmayabilir. Böyle durumlarda ikinci kez uygulama veya cerrahi yöntem tercih edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)