Fıtık ameliyatını kapalı yöntemle mi yoksa açık yöntemle mi olalım?

Yazar Fatih Baki ÜltayGenel Cerrah • 13 Temmuz 2017 • Yorumlar:

 

  • Fıtık ameliyatını kapalı yöntemle mi yoksa açık yöntemle mi olalım?

         Fıtık karın duvarındaki potansiyel zayıf bölgelerden iç organların cilt altına ilerleyerek orada kitle veya ağrı ile kendini gösteren tedavi edilmediği zaman ölümle bile sonuçlanabilecek zararlar doğuran ciddi bir hastalıktır. Fıtıklaşan organ çoğu zaman barsaklar olmakla beraber batın içindeki bütün organlar olabilir. Erkeklerde en sık kasık fıtığı kadınlarda ise göbek fıtığı görülmektedir. Fıtığın tek kalıcı tedavisi mevcut oda cerrahidir. Tarihten günümüze kadar özellikle kasık fıtığında birçok yöntem tariflenmiştir. Günümüzde ise laparoskopinin giderek yaygınlaşması ve her alanda kullanılır hale gelmesi fıtık ameliyatlarında da gelişmesine yol açmıştır.

           Açık kasık fıtığına çok fazla üstünlüğü olmasa da estetik açıdan daha iyi görüntü sağlamaktadır. Nüks oranları açık fıtık cerrahisi ile aynı olmakla  birlikte nüks fıtık cerrahisinde daha önceki operasyonun tersi tercih edilmelidir. Yani ilk ameliyat açık teknikle yapılmışsa  yeni ameliyat kapalı teknikle yada tam tersi yapılmalıdır. Kapalı yöntem  kadınlarda erkeklere oranla  daha rahat uygulanır. Kapalı yöntem daha pahalıdır.

   Bütün bunları göze aldığımızda günümüzde  kadınlarda, nüks fıtıklarda ve yeni oluşmuş kasık fıtıklarında laparoskopik (kapalı) fıtık onarımının tercih edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Fatih Baki Ültay

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al