Flört Şiddeti

Yazar Dilşah SuretliPsikolog • 18 Temmuz 2022 • Yorumlar:

İnsanlar bağ kurmak isteyen sosyal varlıklardır. Bağ kurma ihtiyacı ikili ilişkiler kurmayı sağlar. Hayatımızdaki anlam arayışında bağ kurmaya yönelik en temel arayış partner ilişkileridir. Partner ilişkileri ile kurulan duygusal bağın toplum tarafından bilinen adı flört ilişkileridir. Flört ilişkilerinin dinamiğini duygular oluşturur ve bu dinamikte duygular düzenlenemediğinde veya duygusal iletişim kurulamadığında çatışmalar ortaya çıkar.Bu çatışmalar bazı ilişki dinamiklerinde flört şiddetini meydana getirir.Peki ya flört şiddeti nedir? Nedenleri, türleri ve belirlileri nelerdir?

FLÖRT SİDDETİ NEDİR

Flört şiddeti partnerler arasında bir tarafın baskın, yönlendiren, müdahale eden taraf olduğu, karşı tarafı ise duygusal ve davranışsal anlamda maruz bıraktığı bir ilişki ve iletişim sorunudur.Flört şiddeti ilişkilerde iletişim bozukluklarına, ihmal edilmişliklere ve mutsuzluklara neden olmaktadır.

FLÖRT ŞİDDETİNİN TÜRLERİ

Partnerler (Kişiler arası) şiddet olarak ele alınan flört şiddeti fiziksel, sözel yada duygusal şiddet olarak 3 kısım olarak ele alınır. Sözel ve duygusal şiddet flört şiddetinin en yaygın hallerinden biridir. Partnerler fiziksel şiddeti kesin ve resmi olarak bir tehdit olarak algılamaktadır fakat sözel ve duygusal boyutu kişilerin içerisinde bulundukları fakat farkında olma konusunda emin olamadıkları bir durum haline dönüşmüştür. 

FLÖRT ŞİDDETİNİN NEDENLERİ

Flört şiddetinin temel nedeni aslında duyguların düzenlenememesi, duygusal iletişimin sağlanamamasıdır. Bu durumun alt dinamiğinde ise şunlar yatmaktadır.

  1. Kişilerin geçmiş travmaları: Bireysel kırılmaları olan birey, flört ilişkisinde bunun üstesinden gelemediği için bunu ilişkilerine yansıtır ve çoğu kez bunu farkında olmadan yapabilir yada buna maruz kalabilir.

  2. Aile öyküsü: Anne-baba yada sosyal çevrede görüp şahit olduğu ilişkilere yönelik farkında olmadan aktarımlar yapabilir. Aslında görmüş ve öğrenmiş olduğu ilişki dinamiğini tekrar taklit eder. Bu durum hem maruz bırakan hemde maruz bırakılan ile ilişkilendirilebilir.

  3. Kişinin Öz yetersizlikleri: Kişi öz yetersizliklerinin farkında olmayabilir, öz yetersizliklerini kapatmak için flört ettiği partneri üzerinden bu ihtiyacını karşılayabilir. Buda aslında özünde partnerine sorumluluk yüklemektir.

  4. Geçmişte yaşanan kalp kırıklıkları: olumsuz ilişki deneyimleri de flört şiddetine neden olmaktadır. Kişi önceki ilişkisinde flört şiddetine maruz bırakılanda olabilir, maruz bırakılmışta olabilir ve içinde bulunduğu ilişkisine aktarım yapabilir.

  5. Flört ilişkisinde beklentilerin yüksek olması

  6. Mükemmeliyetçi yaklaşımlar: Kişilerin flört ilişkilerinde algıladıkları mükemmel insan ve kusursuz ilişki arayışları flört şiddetini beslemektedir.

  7. Narsist kişilik özellikleri : Flört şiddetini aslında en temel de besleyen konu kişinin narsist kişilik örüntüleridir. Flört şiddetinin temelini besleyen önemli bi durumdur. (normal narsizim- patolojik narsizim)

Bu başlıklar genel hatlarıyla flört şiddetinin yaşanmasına neden  olabilmektedir. Maruz bırakan kişi bu başlıkların bir ya da bir kaçına sahip olduğu beklenmektedir.

FLÖRT ŞİDDETİNİN BELİRTİLERİ

Flört şiddetinde maruz bırakan ve maruz bırakılan bireylerin en büyük handikabı bunun farkında olamayışlarıdır. Kişiler  farkında olmadıklarışeyleri değiştirmekte zorlanır hatta bunu yapamazlar. İlişkide ki bu durum alışkanlığa dönüşüp, partnerler arasında mutsuzluklara ve çatışmalara neden olur. Peki ya flört şiddetine maruz bırakıldığınızı nasıl anlarsınız?

  1. Toplum içinde yada yalnızken sizin kendini ifade edemeyen, savunma ihtiyacı olan biri olma fikrini size empoze edebilirler ve sizi bu durumdan kurtaran kahramanmış gibi davranabilirler.

  2. Size sık sık tavır yapabilirler. Hassas tarafın kendileri olduğunu kabul ettirebilirler.

  3. Baskın karakterlere sahiptirler. Dominant olmak onlar için önemlidir.

  4. Size karşı suçlayıcı bir dil kullanabilirler. Hayatınıza dair karşılaştığınız birçok olumsuzlukta sizi günah keçisi ilan edebilirler. İnsan ilişkileriniz, iş yaşamınız, sosyal bağlarınız, girişimlerinizin başarısız sonuçları vb

  5. Size tehtidkar yaklaşımlar sergileyebilirler, boyun eğmenize zorunlu olacağınıza dair fikirleri size aşılayabilirler.

  6. Size sık sık müdahaleler de bulunabilirler. Yalnızken yada toplum içinde davranışlarınıza, söylemlerinize yada fikirlerinize sıklıkla müdahale edebilirler.

  7. Yaşam dinamiğinizde davranışlarınızı, aktivitelerinizi, karalarınızı sürekli sorgulayabilirler ve sizi kontrol etmeye çalışabilirler. Sürekli izin almanızı istemek, onaylanmanızı istemek yada rapor vermenizi istemek gibi taleplerde bulunabilirler.

  8. Çoğu kez sizi görmezden gelirler. Sizi dinlemeyebilirler, sürekli konuşan taraf olmak isteyabilirler.

  9. Zaafınız olduğunu düşündüğü durumları kullanabilirler. Spesifik konularda acındırma politikası uygulayabilirler hatta bazen mağduru oynabilirler.

  10. Her zaman her durumda haklı olmak isterler ve bu uğurda sizi haklı yada haksız olduğunuz hemen hemen her durumda haksızmış gibi lanse edebilirler.

  11. İnsanların sizi nasıl gördüklerini önemsemeyebilirler, size dair şikayetlerini başka birine rahatlıkla dile getirebilirler.

  12. Toplumda yada yalnızken eleştirel, küçümseyici, alaycı ve aşağılayıcı bir tutum sergileyebilirler. Sizi sıklıkla tiye alabilirler ve sizi gülünç durumlara düşürebilirler.

  13. Aşırı derece de kıskanç olma adı altında hayatınıza dair sınır ihlalleri yapabilirler.

  14. Size karşı ses tonunda sınırlarınızı ihlal edebilirler, surat ifadeleri, mimik ve jestlerinde sizi önemsemeyen yada özgüveninizi kıran ifadeler kullanabilirler.

  15. Size maddi yükümlülükler yükleyebilirler.

  16. Özür dilemezler, dileseler bile bunu size bir lütuf gibi sunarlar.

  17. Sizden sıklıkla özür dilemenizi beklerler, affedici taraf olmak onları mutlu edecektir.

 

FLÖRT ŞİDDETİ NASIL ÖNLENİR?

En önleyici ve kapsamlı olan önlem: Fark etmektir. Her şeyden önce maruz eden ya da maruz kalan kişiler tarafından fark edilmesi çok önemlidir. Flört ilişkilerinde yaşanan bu şiddet durumu bir ilişki sorunudur. Her iki tarafında ilişki dinamiği ele alınmalıdır. Flört şiddetinde maruz bırakılan da maruz bırakan da ayrı ayrı ele alınmalıdır. Ortaya çıkan örüntüler her ilişki için değişkenlik gösterebilmektedir. Belirtiler kısmen ya da çoğunlukla hemen hemen her flört ilişkisinde aynı olsa da, alınması gereken önlem ve kişilerin alt dinamiğindeki süreç farklılık göstermektir. Her kişi yada çift için farklı yollar izlenir. Önerilen çiftlerin çift terapisi adı altında yol kat etmelerini sağlamaktır fakat bireysel kırılmaların ele alınması durumunda süreç bireysel terapi adı altında da ilerleyebilmektedir. 

Alınan terapi desteği ile: 

İlişkiye ve kişilere dair tüm dinamikler ele alınır.

Doğru bilinen yanlışlar ele alınır.

Kişilerin bireysel kırılmaları ele alınır.

Evet ya da hayır diyememe durumlarının dinamikleri ele alınır.

Boyun eğme itaat etme dinamiği ele alınır.

Kabul etme ve karar verme dinamikleri ele alınır.

Baskın ya da otoriter olma dinamikleri ele alınır. 

Kişilerin beklentileri ele alınır.

Ve tüm bunlar ele alındıktan sonra ilişki ya da kişiler flört şiddetinde yada etkisinden sıyrılmış hale gelir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)