Fonksiyonel Bağlantı Kopması Sendromu

Yazar Recep AlpNörolog • 12 Ekim 2021 • Yorumlar:

Sinirbilim uzun zamandır insan beyninin tamamen işlev görmesi için, beynin geniş alanlarının yanı sıra sol ve sağ hemisferlerin iletişim için sürekli olarak elektriksel uyarılar kullandığını tespit etti. Bu durum çok önemlidir çünkü her hemisfer, içinde yaşadığımız dünyaya tepki vermemizi sağlayan farklı işlevleri yerine getirir. Bununla birlikte, daha yakın tarihli araştırmalar, beynin iki tarafı aynı oranda olgunlaşmadığında, bu durumun iki taraf arasındaki elektriksel dürtülerin dengesini bozduğunu ve iletişimi engellediğini göstermektedir. Artık bu iletişim sorununun sayısız davranışsal, sosyal ve öğrenme güçlüğünden sorumlu olduğunun kanıtları mevcuttur.

Yaygın gelişimsel bozukluk, Otizm, dikkat eksikliği, öğrenme güçlükleri, hiperaktivite son zamanlarda sıklığı artan çocukluk çağı nöropsikiyatrik bozukluklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu durumlar kişi ve toplum sağlığına olumsuz durumlara yol açar.

 

Her ne kadar tıp geleneksel olarak bu çocukları semptomlar grubu tarafından tanımlanan farklı bir bozukluğa sahip olarak sınıflandırmış olsa da- en başta otizm, DEHB, Asperger sendromu ve disleksi ve diğerleri- değerlendirme imkanları ve tanısal görüntüleme tekniklerindeki yeni gelişmeler, bu durumları olan çocukların beyinlerindeki çarpıcı benzerlikler göstermektedir. Artık davranış ve öğrenmeyi olumsuz etkileyen neredeyse tüm koşulların aslında beynin alanları, özellikle beynin sağ ve sol hemisferleri arasındaki elektriksel aktivite dengesizliği gibi tek bir sorunla ilişkili olduğunu görebiliyoruz. Bunun için bir isim bile var: Fonksiyonel Bağlantı Kopması Sendromu (Functional Disconnection Syndrome-FDS). 

 

Yeterince dikkatli incelenince, bu rahatsızlıkları olan çocukların bir takım ortak semptomları paylaştığını görebilirsiniz. Bunlar tesadüf değildir. Hepsi FDS'nin belirtileridir ve sadece beynin balans bozukluğu olan tarafı ve bu balans bozukluğunun ciddiyeti açısından farklılık gösterir. Klinik bulgular farklılık gösterir. Beyni bir bütün olarak değerlendirmek tedaviye katkı sunar. 

 

FONKSİYONEL BAĞLANTISIZ ÇOCUKLAR (Cinemascope ve NÖRALP Akademi) kitabında ayrıntılı olarak tanımı, nedenleri ve tedavi yöntemleri anlatılmaktadır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)