Gastrik By-Pass Uygulaması

Yazar Feridun AysuGenel Cerrah • 11 Şubat 2020 • Yorumlar:

Morbid obezitenin cerrahi tedavisinde 20 yılı aşkın süreden beri uygulanan cerrahi prosedürdür. Gıdaların “barsaklardan emiliminin azaltılması” için uygulanan bir ameliyattır. Bu ameliyat ile Morbid obez hastada; midenin %90 bölümü devre dışı bırakılır. Midenin %10 luk kalan kısmı ise yaklaşık bir “fincan” büyüklüğündedir ve bu bölüm ince barsağın yaklaşık 80-150. cm ilerisine bağlanır. Sonuçta alınan gıdalar “fincan” kadar bırakılan mide parçasına geçmesi ile erken tokluk hissi oluşur ve gıdaların ince barsağın orta kısmına aktarılması ile özellikle nişasta (karbonhidrat-şeker) ve yağların ince barsaklardan emilmeden-kana karışmadan-vücuttan atılmasını sağlar.

Sonuç olarak morbid obez kişinin küçük miktarlarda gıda aldığında vücutta oluşan ilk cevap ; “fincan” büyüklüğünde bırakılan mide duvarının-çok az bir gıda ile bile-gerilmesi ile midenin dolu olduğunun yani “tokluk sinyali” nin beyne iletilmesidir. Daha az yemek ve daha az emilim sonuçta morbid obez hastada kilo kaybına sebep olmaktadır. Bu ameliyatın başarılı olabilmesi için morbid obez hastanın “sadece ana öğünlerde” yemesi ve öğünler arası atıştırmaktan kaçınması da gerekmektedir.

Gastrik baypas ameliyatını takiben küçük miktarlardaki gıda alımı ile hastalar “erken doygunluk-tokluk” hissederler yani iştah kaybı ameliyatın beklenen sonuçlarından biridir. Gün içinde alınan gıdanın dramatik azalması nedeni ile özellikle protein eksiklikleri, yağ emiliminin bozulması ile yağ ve yağda eriyen vitaminlerin ( A vitamini, D-vitamini, E-vitamini, K-vitamini ) eksiklikleri ile kalsiyum ve demir gibi minerallerin eksikliği görülebilmektedir. Bu sebeple ameliyattan sonraki dönemden itibaren hastaların yakın takibi gereklidir. Eksikliği görülen bu gıdaların vitamin ve minaralleri destek tedavileri ile yerine koymak mümkündür.

Proteinler vücudun önemli yapı taşlarıdır. Eksikliğini önlemek basit tedbirlerle mümkün olduğu gibi dışarıdan alınacak sıvı yada toz protein takviyeleri ile mümkündür. Günlük protein ihtiyacı yaklaşık 60-100 gr dır. Ameliyattan sonraki dönemde hastalar gıda seçimlerinde öncelikle proteinlerden başlamak sureti ile bu eksikliğin önüne geçebilirler. Yağda eriyen vitaminlerin eksikliklerini gidermek için-suda eriyen- formları kullanılır. Aynı şekilde ameliyat sonrası B12 vitamini eksikliği için de ağızda eriyen formunu veya depo formunu enjeksiyon yolu ile kullanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)