Gastrik Bypass

Yazar Mehmet Ali YağcıGenel Cerrah • 10 Ekim 2019 • Yorumlar:

GASTRİK BY PASS NEDİR?

Gastrik bypass ameliyatlarında midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük hacimli (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilir. Bu ameliyatta hem diğerobezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması hedeflenir. Böylece hastalar hem daha az gıdayla doyar, hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emilir.

TEKRAR KİLO ALIR MIYIM?

Gastrik bypass poşu genellikle midenin en az esneyebilen üst kısmında oluşturulmaktadır. Böylece uzun dönemde tüp mide ameliyatındaki midenin genişlemesi sorununun önüne geçilir. Vücudun yapılan işleme alışması ile beraber ilerleyen zamanlarda kişinin gıda alımı artar. Böylelikle kilo kaybı gerçekleştikten sonra, düşük olan kilonun korunması sağlanmaktadır.

Hasta küçük miktarda gıda aldığında mide poşunun duvarı gerilir ve beyne tokluk sinyalleri gider. Hasta yemek yemeye devam ederse rahatsızlık hissi ve hatta kusma olur. Böylece daha sonraki lokmalarını çok yavaş ve dikkatlice yemeleri gerektiğini çok hızlı şekilde öğrenirler.

Yapılan araştırmalarda tekrar kilo alan vakaların neredeyse tamamında yeme bozukluğu olduğu görülmüştür. Bu hastaların normal öğünlerinin yanısıra, öğünler arasında çok yüksek kalorili gıdaları(sıcak çikolata, gazlı içecekler vb.) gün boyu sık aralıklarla aldıkları gözlenmiştir. 

HANGİ AMELİYATI OLMALIYIM?

Bu nedenle ameliyat şeklini seçmek tedavinizin en önemli noktasıdır. Seçimde obezitenin yanında ek hastalıklarınız, obezitenin şiddeti, beslenme alışkanlıklarınız vb birçok faktör göz önünde bulundurulur. Merkezimizde sıklık sırasına göre gastrik bypass ve türevleri, tüp mide, transit bipartisyon, gastrik pilikasyon (mide katlama) ve revizyon ameliyatları yapılmaktadır. Size en uygun ameliyat türü hasta-hekim görüţmesi sonrası alternatifleri ile sunulmaktadır.

 

DUMPİNG SENDROMU NEDİR?

Gastrik bypass hastaları aşırı şekerli gıdalar yediklerinde şeker hızlıca barsağa geçer ve Dumping sendromu denen fizyolojik duruma yol açar. Hasta kalp atımlarının hızlandığını ve güçlendiğini hisseder, soğuk terler, midesinde kelebekler uçuşuyormuş gibi hisseder ve dünya başına çökecekmiş tipi bir stres yaşar. Genellikle uzanır, 30-45 dakika kadar çok rahatsız olur. Bu durumu genellikle ishal izler. Dumping sendromu yaşamı tehdit eden bir tablo değildir. Aslında hastanın kaçamaklar yaptığının beslenme programı dışına çıktığının bir göstergesidir ve hastayı sağlıklı besinlere yönelmesi konusunda destekler.

 

VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİ YAŞAR MIYIM?

Ülkemizde özellikle kadınlarda kalsiyum, demir ve D vitamini eksikliği halihazırda önemli bir halk sağlığı sorunudur ve bilinenin aksine çoğu insan kendisinde bu elementlerin eksik olduğunu dahi bilmez. Son yıllarda yapılan bildirilerde tüp mide ameliyatı da dahil tüm obezite ameliyatlarında belli oranlarda vitamin ve mineral eksikliği görülebilmektedir. Nadiren hayatı olumsuz etkileyecek boyutta olup takviye gıda ve vitamin desteği gerekebilir. 

 

ÇOK AĞRIM OLUR MU?

Ağrı oldukça subjektif bir kavram olup kişiden kişiye değişir.

HASTANEDE NE KADAR YATACAĞIM?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte sorunsuz bir süreçte ortalama 3 ile 5 gün arasında yatmanız gerekmektedir.

 

NASIL BESLENECEĞİM?

Beslenme programınız hastanede yatış sürecinde kişiye ve koşullara uygun planlanacaktır. Alternatif menüler ile ilgili eğitim verilecek, beslenme uzmanımızın kontrolünde ortalama 15. günde püreye, 30. günde katı gıdaya geçişiniz sağlanacaktır. 

 

AMELİYAT SONRASI TAKİP SÜRECİ NASIL OLACAK?

Tüm obezite ameliyatlarındaki gibi, hasta ve obezite ekibinin yakın ilişkisi başarıyı doğrudan etkilemektedir. Ameliyatı olacağınız merkezi seçmekte çok önemli bir kriterdir. Ameliyatınızdan ortalama 7-10 gün sonra ilk görüşme yapılacaktır. Bu görüşmede ameliyata bağlı olası komplikasyonların izleri araştırılacak ve beslenme fonksiyonlarının normal seyrinde olup olmadığına bakılacaktır. Beslenme uzmanımızın kontrolünde 15. günde sıvıdan püreye ve 30. günde katı gıdaya geçişiniz sağlanacaktır. Yine 1-3-6-12-18-24.  aylarda rutin kontrolleriniz gerçekleştirilicektir. Bu kontrollerde kan sayımı, kan şekeri, karaciğer ve böbrek fonksiyonları ile vitamin ve mineral düzeyleri bakılmaktadır. İhtiyaç halinde özel destek tedavileri planlanacaktır. Aynı zamanda beslenme uzmanımız tarafından minimum kas kaybını sağlayacak, vucut kompozisyonunuz takip edilecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)