Gebeler, Sıcaklara Dikkat!

Op. Dr. Abdulaziz Akkaya hamileleri bol sıvı almaları konusunda uyardı.

Sıcak ve nemli havaların bunaltmaya devam etmesi üzerine Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, hamileleri bol sıvı almaları konusunda uyardı.

Sıcak ve bunaltıcı havaların gebelikler için biraz daha zor geçebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Akkaya, “Özellikle çok yoğun sıcak ve yoğun nemin olduğu ortamlarda gebelerin dikkatli olmasında yarar var. Hamileler mümkün olduğu kadar güneşe çıkmamalı, beslenmelerine dikkat etmeli, ve gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı artığı için ek sıvı almalı” dedi.

Hastalıklar artabilir

“Hava sıcaklığının yüksek olması, vücut ısısını yükselterek dehidratasyona yani vücudun susuz kalmasına yol açabilir. Böyle durumlarda erken doğum riski, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, basur gibi pek çok durumla karşılaşma riski de artar.”

İdrar çıkışını arttıran kola, kahve, çay gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Akkaya, su tutucu özelliği olan gazlı soda gibi içeceklerden çok miktarda alınmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Bol sıvı alınmalı

Sıcak havaları biraz daha rahat geçirebilmeleri için gebelere önerilerde bulunan Op. Dr. Akkaya gebelerin özellikle biraz daha fazla sıvı almaları gerektiğinin altını çizerek “Zaten tüm gebelik boyunca gebelerin fazla sıvı tüketmelerini öneriyoruz. Gebelik süresince bol miktarda su ve sıvı alımı sizin ve gebeliğiniz açısından son derecede yararlıdır. Özellikle bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonu, oligohidramnios bebeğin amnion sıvısının normalden az oluşu, erken doğum eylemi, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir. “ dedi.

Hamilelerin her gün mutlaka sıcak havalarda fazladan su içmeleri gerektiğini söyleyen Op.Dr. Akkaya “Günlük sıvı gereksinimini karşılamak için, su tek başına yeterli olmayabiliyor. Süt, limonata, taze sıkılmış meyve suları ya da maden suyu gibi mineral içeren sıvılar bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir” şeklinde konuştu.

Süt önemli

Süt ve süt ürünlerini hamilelere yaz aylarında özellikle önerdiklerini ifade eden Op. Dr. Akkaya , “Süt ve süt ürünleri ayran ve yoğurt da buna dahil, gebelerin hem protein hem kalsiyum ihtiyacını çok iyi derecede karşılayabilecek ürünlerdir. Onun yanı sıra sıvı ihtiyacını da gidermiş oluyorlar. Burada bir konuya ayrıca dikkat çekmek istiyorum. Ayran tüketirken çok tuzlu olmamalıdır. Ayrı şekilde meyve suyu ve limonata gibi ürünleri tüketirken de şeker katılmamış ya da az şekerlendirilmiş ürünleri tüketmekte yarar var” dedi.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulaziz Akkaya Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)