GEBELERDE KAN UYUŞMAZLIĞI

Annenin kan grubunun Rh (-), babanın kan grubunun Rh (+) olması durumunda kan uyuşmazlığı durumu söz konusu olmaktadır. Eğer bebeğin kan grubu Rh (+) ise annenin kanına, bebeğe ait kan hücreleri karışması durumunda anne vücudunda Rh antijenlerine karşı savunma hücreleri oluşur. Bu gebelikteki bebek bir zarar görmez ancak bir sonraki gebelikte bebek eğer Rh (+) olur ise anne kanındaki bu ilk gebelikte oluşmuş anti Rh antikorlar bebeğe geçer ve bebeğin kan hücrelerinin parçalanmasına ve bebekte kansızlığa neden olur.

Kan uyuşmazlığı iğnesi nedir?

Düşük, küretaj, dış gebelik, plasentanın (bebeğin eşi) erken ayrılması, anne karnına gelen darbe ve travmalar, amniosentez, CVS, kordosentez gibi girişimler, anne ve bebek kanının karışmasına sebep olabilir. Bu geçiş sonrası Anti-Rh antikoru oluşumunu engellemek için mutlaka 72 saat içinde anti-D globulin iğnesi yapılmalıdır. Bu iğne annede antikorların oluşmasını engelleyerek bir sonraki gebeliğin bu antikorlar tarafından etkilenmesini engeller. Aynı şekilde normal doğum ve sezeryan sonrası bebeğin kan grubu kontrol edilerek eğer bebek kan grubu Rh+ ise yine 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.

Kan uyuşmazlığı olan gebenin Anti-D iğnesi yapılmaması sonrası etkilenmesi durumunda o anki gebelikte değil bir sonraki gebelikte ciddi problemlerle karşılaşılma ihtimali vardır. Anneden geçen anti-Rh antikorlar bebeğin kan hücrelerinin parçalanmasına ve çökelmesine neden olur. Bu durumda bebekte ciddi düzeyde kansızlık görülür. Buna bağlı olarak ultrasonda bebekte hidrops fetalis adı verilen durum tespit edilir. Bebekteki anemi sonucu kalp yetmezliği ve vücut boşluklarında biriken sıvı hidrops tablosunun nedenidir. Hastalığın şiddetine ve yok edilen kan hücrelerinin miktarına bağlı olarak bebekte anne karnında ölüm dahi görülebilir.

Kan uyuşmazlığı olan çiftlerin yapması gerekenler nelerdir

Evlilik öncesi yapılan kan grubu tayini ile çiftler kan uyuşmazlığı konusunda bilgilendirilmektedir. Kan uyuşmazlığı saptanan çiftlerin hemen hemen hepsinin günümüzde kan uyuşmazlığı iğneleri ve düzenli takipler, tetkikler sayesinde anomalili bebek sahibi olmaları önlenebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nagehan İkiz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)