GEBELİĞİN İLK ÜÇ AYINDA CİNSİYET TAYİNİ

Yazar Adem Özden • 10 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Gebeliğin ilk üç ayında cinsiyet tayini, cinsiyete bağlı genetik hastalıkların, erken dönemde araştırılmasına yön vermesi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca, ebeveynlerin ultrason yapılırken bebekler ile ilgili merak ettikleri konuların başında, bebeğin cinsiyeti gelir. Ultrason ile bebeğin cinsiyeti, 16. haftadan sonra rahatlıkla ve %100’e yakın doğrulukta saptanmaktadır. 16. haftadan sonra dış genital organlar gelişimini tamamladığından ultrasonla genital bölge direkt incelenip cinsiyet tayini yapılır. Ancak 14. haftadan önce, direkt ultrasonla inceleyerek cinsiyet tayini, hemen hemen imkansızdır.

Dış genital organlar embriyonik hayatta, genital tuberkül denilen bir yapıdan gelişir. Genital tüberkül gebeliğin 8. haftasında her iki cinste de aynı yapıdadır ve daha sonra yavaş yavaş farklılaşarak kız ve erkek genital organları şekillenir. Bu şekillenme 16. haftada tamamlanır. Bu gelişim döneminde ultrasonla cinsiyet tahmininde, genital tüberkül açısı denen bir açı kullanılır. Genital tüberkül açısı, bebeğin sırt üstü yatar pozisyonunda ölçülür. Orta hattından alınan dikey kesitte, genital tüberkülün, bel ve kuyruk sokumundan geçen izafi düz çizgi ile yaptığı açıya bakılarak hesaplanır. Şayet bu açı 30 derecenin üstünde ise bebeğin erkek, açı 10 derecenin altında ise kız olma olasılığı yüksektir. Genital tüberkül açısı 10-30 derece arasında olduğunda cinsiyeti tahmin etmek güçtür. Bu yöntem ile cinsiyet, gebeliğin 12-14. haftası arasında %85 doğrulukla tahmin edilebilir.

Ancak genital tüberkül açısının ölçümü her zaman kolay olmamaktadır. Annenin cilt altı yağ dokusu, daha önce ameliyat geçirip geçirmemiş olması, bebeğin o andaki pozisyonu bu açının ölçümünü etkiler. Bazen dakikalarca bebeğin uygun pozisyon alması beklenebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Adem Özden Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)