Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Anne adayının doğum öncesinde geçirmiş olduğu evreye gebelik denmektedir. Gebelik, bebeğin ana rahmine düşerek gelişim göstermesi ve doğum sürecine kadar büyümeye devam etmesidir. Çocuk sahibi olmaya karar vermiş çiftler için en heyecanlandıkları süreçlerden birisi de istenilen gebeliğe ulaşmaktır. Gebeliğin erken teşhisi mümkündür ve bazı belirtilerin bilinmesiyle kadınlar çok rahat bir şekilde hamile olup olmadıklarını anlayabilmektedirler.

GEBELİK BELİRTİLERİ

Anne adayının gebelik teşhisi öncesi yaşadığı durumlara gebelik belirtisi denir. Gebeliğin anlaşılması için birçok teşhis bulunmaktadır. Ancak birazdan aşağıda sayacağımız belirtilerin yanında mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidilerek kan testinin de yapılması gebelik için kesin sonucun elde edilmesini sağlayacaktır.

EN ÖNEMLİ GEBELİK BELİRTİSİ: ADETİN KESİLMESİ

Düzenli bir adet döngüsüne sahip kadınlar adet kanamasının bitmesinden 10 ile 15 gün sonrasında yumurtlama dönemine girmektedirler. Bu tarihlerde girilecek olan korumasız bir cinsel ilişki sonrasında çiftler çok büyük oranda istedikleri çocuğa sahi olabileceklerdir. Cinsel ilişki sonrası döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi ve fetusun belirli bir boyuta gelmesi ile anne adayının hormonlarında da bazı değişimlerin yaşanmasına ve bazı belirtilere neden olacaktır.

Çiftler olası bir hamilelik şüphelerinden gebeliğin ilk teşhisi olarak kadının adetinin kesilip kesilmediğine bakmaları gerekmektedir. Girilen cinsel ilişki sonrasında (1 aylık süreç olabilir) kadının hiç adet görmemesi beklenen gebeliğin en büyük habercisidir. Bu gibi durumda çiftler herhangi bir eczaneden alacakları ev tipi gebelik testi ile hamilelik durumunun oluşup oluşmadığını anlayabilmektedirler. Testin pozitif çıkması beklenen hamileliğin gerçekleştiğinin göstergesidir. Testin pozitif çıkmasının ardından çiftler hemen bir kadın doğum uzmanına giderek kan testi yaptırmaları gerekmektedir. Kan testi kadına gebelik teşhisinin kesin olarak koyulduğu son evredir.

KUSMA, BAŞ DÖNMESİ, MİDE BULANTILARI VE DİĞER HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Hamileliğin ilk belirtileri anne adaylarını zor duruma sokabilir. Özellikle sabahları uykudan uyandıktan sonra yaşanan bulantı ve buna bağlı kusmalar anne adayını zor duruma sokabilir. Çiftler olası bir gebelik durumunda şüpheleniyorlarsa gün boyu devam eden mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi hamileliğin önemli belirtilerindendir. Bu durumun hemen akabinde gelişen adet kesilmesi ile kadın çok büyük oranda gebe kalmıştır. Bu tip şüphelerde hemen bir kadın doğum uzmanına gitmek gerekmektedir.

Unutulmaması gereken hususlardan birisi de hamilelik belirtilerinin kadından kadına farklılıklar gösterdiğidir. Aslında kesin olarak her kadında aynı şekilde oluşan durum adetin kesilmesidir. Ancak bunun dışındaki hamilelik belirtileri kadından kadına farklılık göstermektedir.

Örneğin bir kadında aşırı iştah açılması, aşerme, mide bulantısı gibi durumlar görülürken bir başka kadında bu durumların hiçbirisi görülmeyebilir. Bazı kadınlarda özellikle mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi hamilelik belirtileri de görülmeyebilir. Bu tip durumlarda adetin takip edilmesi ve kesilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Sürekli olarak yaşanan uyku ve yorgunluk hali, sebepsiz olarak yaşanan ruhsal değişimler, kadının hiçbir neden yokken girdiği ağlama nöbetleri de hamileliğin belirtilerindendir.

GEBELİĞİN FİZYOLOJİK BELİRTİLERİ

Hamileliğin belirtilerinden olan göğüslerdeki hassaslaşma, şişkinlik, kasıklarda ağrı, sık sık idrara çıkma, ellerin ve ayakların şişmesi, vücutta yaşana sivilcelenmeler de gebeliğin fizyolojik belirtilerindendir. Gebe bir kadının yaşadığı şikayetler genellikle adet dönemindeki bir kadının şikayetleri ile benzerlik gösterebilmektedir. Şüpheli bir hamilelik durumunda bu gibi belirtilerin yanında adetin kesilmesi de kadının çok büyük oranda gebe kaldığının göstergesidir. Bu gibi durumda hemen bir kadın doğum uzmanına gidilerek kan testinin yaptırılması ve hamileliğin kesin olarak teşhsi edilmesi gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulhamit Bozyiğit Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)