Gebelik Belirtileri

Adet kanamanız beklediğiniz tarihte gelmiyorsa, gebelik belirtileri neden olabileceği düşünülmelidir.

Gebe kalındığı ilk andan itibaren kadın bedeninde önemli değişiklikler olmaya başlayacaktır

Pekçok kadın gebeliğinin ilk üç ayında hiçbir değişiklik hissetmez, bu yüzden gebe olabileceği olasılığını  bile düşünmez. Oysa bebeği büyütmeye çalışan vücudunda az yada çok, bazı belirtiler görülmektedir. “Midem bulanıyor, başım dönüyor.” diye yapılan şakalara verilen  “Canın turşu da istiyor mu?” yanıtıdır.  Genel olarak, başı dönen, midesi bulanan kadınların gebe olabileceği fikri yaygındır.

İlk akla gelen periyodik adet düzenindeki değişikliktir. Adet kanaması beklenilen tarihte gelmiyorsa, gebelik belirtileri olabileceği düşünülür. Genel olarak doğrudur ancak farklı belirtiler de olacaktır.  Adet periyodu değişebilir, beklenilen süreden sonra gelebilir. Her zaman alışagelen adet kanamalarında bir farklılık oluşabilir. Miktarında, zamanında, her adet döneminde ya da öncesinde oluşan sancı, dolgunluk vb belirtileri değişebilir.

Göğüsler de ipucu verebilir. Memelerde hissetilen dolgunluk, hassasiyet, meme ucunda koyulaşma, meme başında karıncalanma hissi olabilecek belirtilerdir.

Karnın alt kısmında dolgunluk, şişkinlik ve bazen hassasiyet gibi farklılıklar oluşabilir. Bulantı ve bazen kusma görülebilir. Kadın kendini yorgun hissedebilir, daha çok uyumak isteyebilir. Bunun yanı sıra baş dönmesi görülebilir.

Sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir. Vajina salgıları artabilir. Kadının vücudunda hissettiği bu değişiklikler muhtemel bir gebeliğin habercisi olabilir.. Ancak, hamile miyim? sorusunun kesin yanıtı değildir. Çünkü bazı hastalıklar da aynı belirtileri verebilir. Bu sorunun yanıtını kesin olarak öğrenmek  için bazı testler yaptırılabilir ve ultrasonografi ile gözlemlenebilir.

GEBELİK TESTLERİ

Gebe kalındığı andan itibaren kadın vücudunun kimyası değişmeye başlar. Döllenen yumurta rahimde uterus yerleştiği andan itibaren HCG Human Chorionic Gonadotropin adı verilen bir hormon salgılamaya başlanır. Normalde kanda ve idrarda belirli miktarda bulunan bu hormonunu arttığının çeşitli testlerle tespit edilmesi bazı istisnai durumlar hariç gebeliğin kesin kanıtı sayılır.

İdrar testleri:

Kanda bulunan B-HCG’ belli bir eşik seviyesine olaştığında idrara çıkmaya başlar ve gebeliğin  ilerlemesiyle idrardaki bu seviye artar. İdrarda yapılan bu testlerin amacı, B-HCG’ nin varlığının ya da yokluğunun saptanmasına dayanır. Çeşitli testlerin hassasiyeti arasındaki farklılıklar idrardaki seviyeyi tanıyıp tanıyamamalarına dayanır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdulaziz Akkaya Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)