Gebelik Mi Planlıyorsunuz?

Yaşayacağnız en güzel deneyime hazırmısınız? Bebek planlıyorsunuz ve artık hayatınızdaki her şey daha güzel ve anlamlı olacak. Ama öncesinde bebeğinizin sağlıklı olması için yapmanız gereken testler ve almanız gereken bazı özel vitamin destekleri var. Korunmayı bıraktıysanız veya birkaç ay içerisinde bırakıp gebe kalmayı düşünüyorsanız jinekoloğunuzdan randevu almalı bu planınızı paylaşmalısınız. Tabii ki planladığınız ay hemen gebe kalamayabilirsiniz ama bu süreç büyük ihtimal ile 6 ay-1yıl içinde gebe kalmanız ile sonlanacaktır.Hamileliğe ulaşma yolunda yumurtlama günleriniz bilmeniz gebe kalma şansınızı yükseltecektir. Düzenli adet görüyor iseniz büyük ihtimal ile yumurtlamanızda düzenlidir. Adet düzensizliğiniz varsa yumurtlama bozukluğu olabilir. Bu sebeple jinekogunuzun ilk aylarda 1 sefere mahsus adet ortası dönemde yumurtlamanızın olup olmadığını kontrol etmesi uygun olacaktır.Düzenli adet gören bir kadın ortalama 28 günde veya 30 günde bir adet görür ve yumurtlama bu adet döneminin ortasına 14. veya 15. günlere denk gelir. Yumurtlama kişiden kişiye değişiklik göstererek genellikle 1 kaç gün öne veya nadiren arkaya kayabilir. Ancak sizin bunu tam olarak saptayabilmeniz güçtür. Bu amaçla bazı özel testler ve vücut ısı artış takibi yapılabilmektedir. Yumurtlama gününüzde vücut sıcaklığınız ortalama 0.5 oC artış göstermektedir. 1 kaç ay bu artışı takip edip yumurtlama gününüzü ortalama saptayabilirsiniz.Ama daha basit anlatmak gerekirse adetinizin ilk gününe 1.gün deyip sayarak 12-14-16 ve 18. günlerde cinsel ilişkide bulunmalısınız. Bu şekilde yumurtlama gününüzü ihtimal ile yakalamış olursunuz ve gebelik şansınızı en üst düzeye çıkarmış olursunuz. Bunlara ek olarak ilişkiye girdikten hemen sonra yataktan kalkmadan en az 15 dakika süreyle uzanmak hamile kalmanızı kolaylaştırabilir.Daha önceden olan bir hastalığınız için düzenli ilaç kullanıyor iseniz bunu doktorunuzla paylaşmalı ve yakında başlayacak gebeliğinize zararının olup olmadığını sorgulamalı ve gerekir ise tedaviyi değiştirmeli veya bırakmalısınız. Eğer kullanıyorsanız sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmalısınız.
Sağlıklı bir çiftin düzenli ilişki ile bir yılda hamilelik şansı ’dür. Bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen hamilelik oluşmazsa doktorunuzla görüşmelisiniz.

Daha önceden bilinen hastalıklarınız gebeliğe engel olabilir veya gebe kalmanız durumunda sahip olduğunuz hastalık kötüye gidebilir. Yine olası zararlı hastalıklar için bir takım kan testleriniz yapılalıdır. Bu nedenle ayrıntılı bir jinekolojik muayeneden geçmeniz gerekmektedir.

İşte size gebelik yolunda önemli öneriler:

  • Doğal ve dengeli beslenin
  • Folik asit alın
  • Torch testlerinizi yaptırın.
  • Sigara ve alkolden uzak durun
  • Kafein alımınızı azaltın
  • Erkek eş testisleri sıkıltırmayan rahat kıyafetler giymeli
  • Yumurtlama günlerinizi not alın
  • İdeal kilonuzu sağlayın ve koruyun
  • Ağır egzersiz ve stresden uzak durun
  • Düzenli uyku uyuyun
  • Bilmediğiniz olası zararlı ilaçları almayın
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cemil Karakuş Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)