Gebelik Planlayan Kadınlarımıza Öneriler

Günümüzde sağlık yönetiminin temeli koruyucu hekimlik uygulamalarından oluşmaktadır. Diğer bir deyişle Hastalığın tedavisi bir taraftan yapılırken diğer bir taraftan insanların hasta olmasının önlenmesi veya erken tanınarak ilerlemeden müdahale edilmesi esasına dayanır.

Bu çerçevede gebelik planı yapan kadınların da gebe kalmadan önce koruyucu ve önleyici hekimlik kapsamında yapmaları gereken öneriler mevcuttur.

GEBELİK ÖNCESİ KAN, HORMON VE BİYOKİMYASAL TESTLER

Gebelik planı yapan kadınlarımızın öncelikle tiroid hormonları, kansızlık, şeker, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, infekiyon hastalıkları açısından taranması önerilir.Hepatit B, Hepatit C, HIV kan yoluyla bulaşan ve gebelik öncesi bilinmesi gereken hastalıklardır.

GEBELİK ÖNCESİ RUBELLA VE AŞILAMA

Rubella ( Kızamıkçık) ise gebelikte geçirildiğinde fetüste ciddi hasarlara sebep olabilir. O nedenle eğer kadın daha önceden kızamıkçık geçirmedi ise modern öneri kızamıkçık aşısının yapılması ve bu aşı canlı aşı olduğu için gebeliğini 3 ay sonrasına planlamasıdır.

RAHİM AĞZI KANSERİ TARAMASI VE SMEAR TESTİ

Diğer bir konuda Rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan Smear testidir. Ülkemizde doktorlar tarafından önerilmesine rağmen gebe kaldıktan sonra hastalarımız vajinal muayeneyi istememektedirler. Toplumda vajinal muayenelerin düşüğe sebep olduğu gibi yanlış ve yaygın bir inanış vardır. Bu nedenle uzun süredir smear testi yaptırmamış bir hastanın üzerine bir de 9 aylık gebelik süresi eklenince uzun bir dönem Rahim kontrolü ihmal edilmiş olur. Erken teşhis şansı da kaybedilmiş olur. Bu nedenle bilinçli bir kadın gebelik planı yaparken mutlaka öncesinde bu muayene ve testini yaptırmalıdır.

GEBELİK PLANI VE FOLİK ASİT DESTEĞİ

Folik asit daha önceden nöral tüp defektli bebek doğurmuş kadınlarda gebelikten  3 ay önce en az 400 mikrogram /gün kullanıldığında bu hastalığı önlediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir vitamindir. Bu nedenle gebelik planı yapan kadınlara gebe kalmadan 3 ay önce veya o dönemi kaçırmışsa gebe olduğunu öğrendiği anda başlamasını önerdiğimiz bir vitamindir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Koçbulut Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)