Gebelik Sonlandırma / Kürtaj

Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!

Kürtaj yani gebelik sonlandırma mevcut gebeliğin sonlandırılması demektir. Yani rahimin içerisindeki gebeliğe ait dokuların teknik olarak dışarı çıkartılmasıdır.

Kürtaj gebelik kesesinin rahim içinde görülmesini takiben (en erken 4-5 hafta) yapılabilir. Kürtaj her ne kadar çocuk aldırma olarak ifade edilse de, 5 haftada sadece gebelik kesesi oluşmuş, cenin ve kalp atımı henüz oluşmamıştır. 5-6 hafta arası gebeliklerde de USG de henüz embriyo ve kalp atımı görülmez. Kürtaj ceninde henüz fiziksel canlanma belirtisi olmadan yapılırsa, kürtaj geçiren kadında olumsuz psikolojik etkisi daha az olur.

Kürtaj en sık yaptığımız operasyonlardandır. İstenmeyen gebeliklere uygulandığı gibi istenilen bir gebelikte bebek kalp atımı durmasında, düşük durumlarındaki aşırı kanamalarda ya da gebelik dışı aşırı kanamalarda hem kanamayı durdurmak hem de tanı koymak amaçlı patolojiye parça göndermek için de kürtaj yönteminden faydalanılır. Bunların dışında rahimde parça kalması, polip ve rahim biyopsisi gibi tıbbi gerekçelerle de kürtaj yapılır.

Kürtaj kısırlığa neden olur mu?

Kürtaj işleminin en çok korkulan tarafı tekrar hamile kalamamaktır. İlk gebeliğin kürtaj ile sonlandırılması ile bu riskin arttığı düşünülür. Ancak bu düşünce doğru değildir. Kürtaj yapılırken eskiden olduğu gibi kazıma işlemine gerek duymadan vakum aspirasyon yöntemi kullanmaktayız. Bu durumda rahimin fonksiyonel tabakasına zarar verilmediğinden kürtaj yapılması sonraki gebelikler için risk oluşturmamaktadır. İstenmeyen hamileliğin sonlandırılması için yapılan erken hafta vakum kürtaj işleminden sonra doktorun önerilerine uyan sağlıklı kadınların hemen hemen tümü istediklerinde rahatlıkla tekrar hamile kalırlar.

Ülkemizde 18 yaş üstü reşit bekar kadın kendi isteği ile evli olan kadınlar eşleriyle birlikte kürtaja karar verebilirler. Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır.

GİZLİLİK TAAHHÜTNAMESİ
Muayenehaneye başvuru nedeniniz ve size ait kaydedilen tüm bilgiler sizin yasal haklarınız kapsamında (TC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01.08.1998 ,23420) tümüyle gizli tutulmak zorundadır. Başka şahıslara hastalığınız, tedaviniz ve şikayetiniz hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşecan Enmutlu Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)