Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Kadınlar yaşamlarının farklı dönemlerinde jinekolojik muayeneler, menopozda yaşanan sorunlar, kısırlık tedavileri, gebelik planlaması, gebelik takibi ve doğum gibi birçok nedenle bir kadın doğum doktoruna başvururlar.

Günümüzde tanı ve tedavi süreçlerinde sürekli yaşanan bilimsel yeniliklerin farklı yaklaşımları getirmesi nedeni ile kadın doğum doktorları bu gelişmeleri yakından takip etmek durumundadırlar.

Kadın Doğum Uzmanının Görevleri nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıllık bir eğitim olan kadın doğum alanında uzmanlıklarını yaparlar. Perinatoloji ve Jinekolojik Onkoloji bilim dalları ise Kadın Doğum Anabilim dalının altında yer alan yan dal uzmanlık alanlarıdır. Türkiye’de Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Sağlık Bakanlığı tarafından yan dal olarak onaylanmamıştır. Ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalının altında üniversitelerde bir bilim dalıdır. Üreme Endokrinolojisi ve Kısırlık Tedavileri alanında eğitim almış ve deneyim kazanmış doktorlar aşılama ve tüp bebek tedavilerini uygular.

Erkek fizyolojisine oranla oldukça karmaşık bir yapıda olan kadın fizyolojisi normal cinsel fonksiyonları sağlaması yanında gebelik oluşumu ve doğuma kadar olan süreçte bebeğin sağlıklı gelişimi ve doğumu açısından önemli görevler üstlenmektedir.

Vajen, vajina girişi, rahim ağzı, rahim, yumurtalıklar ve tüplerinin kadınlık hormonları ile düzenli bir şekilde çalışması gerek kadının sağlıklı bir yaşam sürmesinde gerekse üreme süreçlerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Kadın cinsel sisteminde yaşanabilen problemlerin bazıları;

Doğumsal problemler; tüplerinin kapalı olması, rahimde yapısal anomaliler, yumurtalıkların gelişememesi veya yumurtalık tembelliği gibi…

Rahim ağzı ve rahim kanserleri

Yumurtalıkta kistler

Rahim içi polipler veya miyomlar

Rahim içi yapışıklıklar

Kısırlık problemi (İnfertilite)

Hormon bozukluklarına bağlı problemler

Cinsel bölge enfeksiyonları

Rahim sarkması veya düşüklüğü

İdrar kaçırma problemi

Adet düzensizliği

Kıllanma ve tüylenme

Polikistik Over Sendromu

Menopozda yaşanan sorunlar

Erken menopoza bağlı yaşanan problemler

Bunlara benzer problemler yaşayan kadınlar gereken tanı ve tedavinin yapılabilmesi için kadın hastalıkları uzmanına başvururlar. Kadın doğum doktorları fizik muayene, jinekolojik muayene, kan testleri, ultrasonografi, ilaçlı rahim filmi (HSG), histeroskopi, kolposkopi, biyopsi, LEEP,  laparoskopi veya açık ameliyatlar gibi tıbbi tedaviler uygularlar.

Gebelik Planlamasında Kadın Doğum Doktoru

Günümüzde çiftlerin çoğu bebek sahibi olmadan önce tıbbi açıdan sağlık durumlarının iyi olması ve en uygun sosyal şartları sağlamak için kendilerini hazırlamak isterler. Amaç hem gebelik sürecinde hem de doğum sonrasında açığa çıkabilecek risk faktörlerinin önüne geçilmesidir. Gebelik planlayan kadınların öncesinde bir kadın doğum doktoruna başvurmaları ve gerekli test ve tetkikleri yaptırmaları önerilmektedir.  Kadınlar gebelik öncesinde var olabilen sağlık problemlerinin teşhis ve tedavisi için psikolojik olarak kendileri için en iyi kadın doğum doktoru olacağına inandıkları kadın doğum uzmanı arayışı içine girerler.

Gebelik Takibinde Kadın Doğum Doktoru

Günümüzde gebeliğin ilk günlerinden başlayarak kadın doğum doktorunun rehberliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Gebelik sürecinde olası problemlere karşı alınması gereken önlemler; gebeliğin belirli haftalarında yapılması gereken testler konusunda kadın doğum doktorunun takibi hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının korunmasını sağlaması yanında anne adayının psikolojik açıdan rahatlamasını da sağlayacaktır.

Tüp Bebek Tedavisinde Kadın Doğum Doktoru

Kısırlık tanısı konulan çiftler infertilite nedeninin araştırılması ve gereken tedavi yöntemlerinin uygulanması için bir kadın doğum uzmanına başvururlar.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)