Gebelik Sürecinde Beslenme

Yazar Şeydanur ÖzpınarDiyetisyen • 30 Haziran 2020 • Yorumlar:

Şüphesiz, besleyici, dengeli bir beslenme planı, gelişmekte olan bebeğinize verdiğiniz en büyük hediyelerden biri olabilir. Gebelik beslenmesi, hem annenin hem bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Aslında hamilelikten önce sağlıklı bir beslenme planı benimsemek en iyisidir. Ancak hamilelik süreci içerisinde de sağlıklı beslenme adımları atmak için asla geç kalınmış değildir. Kendi vücudunuza besleyici gıdaların lezzetli bir karışımını sağlamak vitamin depolarınızı kuvvetlendirebilir, hamilelik sırasında annenin kendisini sağlıklı hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca bebek için büyümenin ve genel sağlığın temel yapı taşlarının oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Hamilelik, yaşam alışkanlıklarınızın başka bir kişiyi doğrudan etkilediği hayatınızdaki önemli bir zamandır. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında yemek planınıza çeşitli lezzetli sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller, yağsız protein ve diğer sağlıklı gıda seçeneklerini dahil etmek bebeğe yeni gözlerini açacağı hayat için güçlü bir başlangıç sağlayacaktır.

Vücudunuz hamileliğiniz sırasında doğal olarak kilo alacaktır. Kilonuzun artmaya başladığını izlerken, sağlıklı sınırlar içerisinde kaldığınız müddetçe, bebeğinizin büyümesi olarak algılayın ve lütfen panik yapmayın. Vücudunuzun bebeğinizi beslemek, sizin fizyolojik ihtiyaçlarınızı karşılamak, depolarınızı korumak ve sizi doğuma hazırlamak için vücudunuzun hamileliğin 2. ve 3. trimesterinde günde yaklaşık 300 ekstra kaloriye ihtiyacı vardır. Fakat her kadın kendi beslenme ihtiyaçlarını sağlık uzmanı ile tartışmalıdır.

Gebelik sürecinde anne adaylarının en merak ettiği konu, kaç kilo alınması gerektiğidir. Bu sayısal değer, annenin hamileliğinin başladığı kilosuyla doğrudan ilişkilidir. Eğer anne adayı ideal kilosu ile hamilelik sürecine başlamışsa 9-12 kilo almasını normal karşılanabilir. Çok zayıfsa, alması gereken kilo 16 kiloya kadar çıkabilmektedir. İdeal kilosuyla hamilelik sürecine başlayan bir kadın için;

  • İlk üç ayda 1-3’er kilo

  • Hamileliğin 4-5-6. aylarında 1’er kilo

  • Hamileliğin 7-8-9. aylarında ise 2’şer kilo alınması  normaldir.

Çok kilolu veya obez olan anne adaylarında hamilelik sürecinde 5-6 kilo alınması normaldir fakat asla 4 kilodan az ağırlık artışı olmamalıdır. Tüm anne adayları için 4.aydan itibaren zayıflama diyeti uygulanması kesinlikle sakıncalıdır. 

Hamilelik sürecinde nasıl beslenmeliyiz ?

  • Annenin protein alımı, beyin de dahil olmak üzere bebeğin tüm dokularının büyümesini olumlu yönde etkiler. Ayrıca hamilelik sırasında göğüs ve uterus dokusunun büyümesine yardımcı olur ve artan kan akışında rol oynar. Günlük protein alımı kişiden kişiye göre değişmektedir fakat burada önemli olan protein kalitesidir. Anne adayı, et, süt, yumurta, peynir gibi zengin protein kaynaklarına beslenme programında mutlaka yer vermelidir. Kurubaklagiller de zengin protein içeriğine sahiptir fakat vücuttaki yararlanımını arttırabilmek adına muhakkak tahıl grubuyla (ekmek, makarna, bulgur pilavı vb) desteklenmelidir.

  • Hamile kadınların meyve ve sebze tüketimi çok önem taşımaktadır. Bu renkli gıdalar düşük kalorilidir ve lif, vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca anitoksidan içerikleri sebebiyle bebeğin ve annenin bağışıklık sistemini korumak adına önemlidir.

  • Hamile bir kadının harcadığı enerji göz önünde bulundurulduğunda kaliteli karbonhidrat kaynaklarını tüketmesi önem taşımaktadır. Tam buğdaylı veya çavdarlı ekmekler, esmer makarnalar, bulgur pilavı, yulaf gibi besinler kaliteli karbonhidrat içermektedir ve yemeklerin yanında tüketiminde sakınca yoktur.

  • Hazır ve paketli gıdalar hem anne hem bebeğin sağlığı için sakıncalıdır bu sebeple asla tüketilmemelidir.

  • Yiyeceklerdeki tuz miktarı azaltılmalıdır ve iyotlu tuzlar tercih edilmelidir.

  • Katkı maddesi içeren sucuk, sosis, salam gibi yiyecekler ya hiç tüketilmemelidir ya da çok az miktarlarda tüketilmelidir.

  • Hamilelik sürecinde kadınlar fazla besin almayı değil, dengeli olarak beslenmeyi tercih etmelidir. Ana öğünler arasına ara öğünler koyarak, günlük enerji ihtiyacı düzenli olarak karşılanmalıdır. 

  • Bu dönemde bitki çayları kesinlikle sakıncalıdır, düşüklere sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple su, ayran gibi içeceklerin tercih edilmesi daha doğrudur. 

Gebelik sürecinde şiddetli bulantımız ve mide ekşimemiz varsa ?

GEBELERDE BULANTI İÇİN ÖNERİLER

  1. Her 2 saate bir az az yiyin. Büyük miktarlarda yemek yemekten kaçının

  2. Kuru bisküvi, tost, kraker, düşük şekerli kahvaltılık gevrekler daha iyi tolere edilir. Bu besinleri evinizde hazırlamanız daha doğru olacaktır

  3. Bulantıyı tetikleyecek yiyeceklerden ve kokularda kaçının -özellikle yağlı besinler-

  4. Besinleri ve içecekleri ayrı ayrı tüketin

  5. Su veya diğer şekersiz içecekleri tercih edin

  6. Sakinlik, taze hava , dinlenme bulantı için etkili çözümlerdir

  7. Semptomlar şiddetli ve süreklilik göstererek günlük aktivitelerin yapılmasına engel oluyorsa hekim kontrolünde ilaç tedavisi başlanabilir

GEBELERDE MİDE EKŞİMESİ İÇİN ÖNERİLER

  1. Az ve sık yiyin.

  2. Geç vakitlerde yemek yemeyin.

  3. Besinleri yavaş yemek ve iyi çiğneyin.

  4. Sıvıları yemek esnasında değil , öğünün dışında tüketin.

  5. Süt grubu ekşime semptomlarını azaltabilir.

  6. Baharatlı ve asitli yiyecek veya içecekler mide mukozasını rahatsız edebilir. Acı baharat-biber, sirke, asidik meyve içecekleri vs. tüketilmemelidir

  7. Yatmadan önce çikolata, yağlı yiyecekler,alkol ve nane yemiş olmak, mideyi uyarabilir bu sebeple tüketilmemelidir. 

  8. Uykuda baş yükseltilmelidir

  9. Yemekten sonra eğilmemek gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)