Gebelik Takibi

Gebelikte en çok istenilen sağlıklı bebek doğumudur. Bunu gerçekleştirmek için kan testleri, ultrason taramaları, genetik taramalar ve ebeveyn bilgilendirmesi yapılmaktadır.

Yaklaşık 400 bin sperm ve 20- 60 milyon ml’ deki spermden ortaya çıkacak embriyonun ne denli sağlıklı olacağını önceden belirlemek mümkün olmayabilir.

Genetik risk var mı? Bebek kayıpları var mı? diye sorgulanır.

Bulaşıcı hastalık tetkikleri,( sarılık, toxoplasama, cmv, hıv, kızamıkçık).

Tiroid testleri, biokimyasal analiz .(akş, tkş, üre, kreatinin, sgot, sgpt), tam idrar testi, şeker yükleme 22-28 hf arası yapılabilir.

Folik asit ve b12 alımının gebelik öncesi 12 hf ve sonrası 12 hf devamı, ayrıca gebelik öncesi erkekte de folik asit ve b12 alınmasının mutlaka sağlanması gerekir.

Ayrıca: son adetin ilk gününden itibaren gebeliğin başladığı eşlere vurgulanmalıdır. Çok yapılan bir yanlış da ilişki gününden itibaren gebeliğin hastalar tarafından hesaplanmasıdır..

Normalde biyolojik ritme göre: Her adetin başlangıcında kadının rahimi yeni bir gebeliğe hazırlanır.. Adet ortasında yumurta olgunlaşınca spermle döllenirse ortalama 15 günlük bir gebelik var demektir. Bu nedenle hastaların gebelik takvimidir buna göre 15 gün geriden izler. Normal gebelik süresi de 40 haftadır.

Gebelik takibinde beta hcg kan testi ve kesenin gelişmesi izlenir. 11-13 haftada ense kalınlığı burun kemiği yapısı, baş makat ölçümleri yapılır ve ikili test istenir.

16. haftada üçlü veya dörtlü test istenir.. Ultrasonda beyin, kalp, böbrek, ayak , kol, yüz ve tüm organlar izlenir.. Şüphe varsa su alınması yani amniosentez önerilir. Aile isterse yapılır.. Bunu güvenliği %99 civarındadır.. Taramalar 20. haftaya kadar yapılır.. Bunlarla % 85-92 sağlıklı denilebilir.

Gebelerdeki vaginal idrar yolu veya boğaz gibi enfeksiyonlar mutlak tedavi edilmelidir ki gebelikte verilebilecek güvenli çok fazla antibiyotik vardır.

32 hf dan sonra fetal kalp takibi- kasılmalar-fetal hareketleri beraber izlemek için için nst yapılır. Riskli gebelerde haftalık veya bazen günlük nst gerekebilir.

Bebek hareketleri anneyede sorulur..15-20 defa günlük en az bebek hareket etmelidir..

Gebelikte şeker, tansiyon, safra kesesi,damar, varis, karaciğer, idrar yolu, böbrek hastalıkları yakından izlenmeli ve tedavi edilmelidir,

Beslenme, diyet, egzersizler de önerilmeli, vitamin demir desteği verilmelidir. Kramplar varsa magnezyum verilir. Dolaşım bozukluklarında, tansiyon yüksekliğinde bebek aspirini önerilir.

Egzersiz planı da yapılabilir.

Gebelik psikolojisi de ayrı bir takip ve destek ister

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatma Horasan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)