Gebelik ve Obezite

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 13 Mart 2017 • Yorumlar:

Araştırmalara göre gebelik sırasında aşırı kilolu veya obez olan kadınların bebeklerinin beyin felci ile birlikte doğma şansı daha yüksektir. Araştırmacılar, sekiz yıldır takip edilen İsveçli kadınları ve doğan 1 milyondan fazla çocuğa ilişkin bilgileri incelediler.

Ann Arbor'daki Michigan Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü olan Dr. Eduardo Villamor, "1,000 bebek başına yaklaşık 2 olgu serebral palsi riski taşıyor" dedi. "Obez olarak gebe kalan ve doğum yapan kadınlarda bu risk iki katına çıkmaktadır" şeklinde belirtti.
Bununla birlikte, Villamor, çalışma bulgularının gebelik sırasında bir kadının ağırlığı ile serebral palsi riski arasında bir ilişki olduğunu vurguladı.
Villamor, "Anne obezitesinin serebral felci üzerindeki etkisi diğer risk faktörlerine kıyasla daha az gözüksede, dünya çapında aşırı kilolu veya obez olan kadınların büyük bir yüzdesi nedeniyle durum halk sağlığına ilişkin bir konudur." dedi.

Serebral palsi denge ve hareket etme ve hareketi sürdürme kabiliyetini etkileyen bir grup bozukluktur. Çocukluk çağında en yaygın motor özürdür. Hastalık Kontrol ve Koruma (ABD) Merkezlerine göre hastalık beyinin kasları kontrol etme kabiliyetini etkileyen ve gelişmekte olan bölümündeki hasardan kaynaklanmaktadır.
Beyin felcine maruz kalmış birçok insan da başka sağlık sorunları yaşamaktadır: Zihinsel engel, nöbetler, görme, işitme veya konuşma ile ilgili konularda yetersizlik-problem ,omurgadaki değişiklikler.

Kilo verme ve obezite, erken gebelikte bir takım komplikasyonlara yol açma riskini artırabilir ve annelerin ve çocukların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı çalışmalar, gebelik öncesi kilo vermenin bu risklerin bir kısmını azaltabileceğini belirtti. Çocuklukta obezite riski gebeliğe işaret eder Villamor, "Gebelik öncesi kilo kaybı, gebelik sırasında ve sonrasında bazı sağlık faydaları sağlayabilir" dedi. "Bütün veriler aynı soruna işaret ediyor; “hamilelikten önce sağlıklı bir kiloda olmanın ve gebelik sırasında doğru miktarda kilo almanın iyi sonuçları bulunmaktadır". Hamilelikten önce elinizden gelenin en iyisini yapın.

Çalışmada, Villamor ve arkadaşları, 1997'den 2011'e kadar İsveç'te doğan 1.4 milyondan fazla çocuk hakkında veri topladı. Sonunda 3.000'den fazla çocuğa serebral palsi teşhisi kondu. Beyin felci vakalarının yüzde 71'inde anne obezitesi ile serebral felç arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı. Araştırmacılar, preterm bebekler için istatistiksel olarak anlamlı olmadığını belirtti. Ancak, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve hormonal anormallikler gibi obezite ile bağlantılı çevresel faktörler, durum için bir genetik yatkınlığı tetikleyebilir.

"Hamilelik planlıyorsanız ve hamileliğe girerken sağlıklı olmak istiyorsunuz," dedi Roye. En iyi duruma gelmek, sağlıklı bir kilo vermeyi, sigara içmeyi ve alkolden kaçınıp egzersize devam etmeyi içeriyor dedi. Roye, kilo verme zamanı hamile kalmadan önce olduğunu vurguladı. "Birisi için, özellikle hamile olduktan sonra, kilo vermeye karar vermeleriiyi bir plan değildir" dedi. "Hamileliğe başlamadan önce elinizden gelenin en iyisini yapıyor olmalısınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)