Gebelik ve Su Çiçeği

Suçiçeği çok bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarından biridir. Gebelik öncesi Su Çiçeği Ig G baktırarak daha önce aşılı veya bu hastalığı geçirip geçirmediğinizi kesin olarak öğrenebilirsiniz.

Negatif olması durumunda da gebelik düşünmeseniz bile mutlaka 2 doz canlı virus aşısını yaptırmalısınız. Bunun nedeni erişkin dönemde bu hastalığı geçirmeniz diğer bulaşıcı hastalıkları geçirmenizden çok daha tehlikeli olmasıdır.

Aynı zamanda çok da bulaşıcı olmasından ötürü çok yakınınızda olmasa ( aynı binada, aynı vapurda, aynı apartmanda, aynı okulda, aynı alışveriş merkezinde olmak) bile başka birisinin bu hastalığı geçiriyor olması sizin hastalığa yakalanmanız için yeterlidir. Çoğu zaman ben bunu nerden kimden kaptım diye düşünürsünüz çünkü etrafınızda hatırladığınız suçiçeği geçiren hiç kimse yoktur.

Gebelik düşünüyorsanız yine aşıdan sonra en az 1 ay beklemeniz gereklidir.

Aşı yaptırmadınız/veya su çiçeği IgG negatif ve gebeyken su çiçeği olan biriyle temasınız olursa ne yapılmalı?

Öncelikle kesin olarak su çiçeği IgG’nin negatif olduğundan emin olmalısınız. Test yaptırdınız ve negatif çıktı; bu durumda size temastan sonra ilk 96 saat içinde Suçiçeği immün globulin yapılmalıdır. Bu şekilde bebeği korumuş olursunuz. Test sonucu pozitif çıkarsa hiç bir şey yaptırmanıza gerek yok.

Doğumdan 5 gün önce ve 2 gün sonra su çiçeği geçirirseniz bu sefer bebeğe Su Çiçeği immün globulin yapılmalıdır.

Doğum yaptınız taburcu olmak üzeresiniz evde su çiçeği geçiren birinin olduğunu öğrendiniz. Ancak henüz temasınız olmadı bu durumda ne yapmalısınız?

Öncelikle yine kesin olarak su çiçeği IgG’nin negatif olduğundan emin olmalısınız. Test yaptırdınız ve negatif çıktı bu durumda da hem anneye hem bebeğe Su Çiçeği immün globulin yapılmalıdır. Anne geçirmişse yanı test sonucu pozitif ise sizin antikorlarınız bebeğinizi de koruyacağından içiniz rahat bir şekilde hiçbir şey yaptırmadan eve gidebilirsiniz.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Korkut Arslan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)