Gebelikte Beslenme

Gebelikte beslenmede temel kural öğün sayısının artırılarak alışık olduğumuzdan farklı olarak, 3 ağır ana öğün yerine, 3 ara öğün daha ekleyerek en az 5 öğüne çıkmaktır. Çünkü gebelikte, “gebelik açlığı” dediğimiz, insülinin çabuk düşmesi sonucu bir durum oluşur. Bu nedenle sık sık, az az yenilmesi, ani kan şekeri değişikliklerinin olmasından anneyi koruyacaktır. Yine gebelikte hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemler de ara öğünler yenildiğinde azalacaktır.

Ara öğünlerde yanınızda meyve, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmayı ihmal etmeyin ve aç olmasanız bile ara öğünlerinizi atlamayın. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında mide bulantısı nedeniyle beslenme önerilerini uygulamak zor olabilir. Bu dönemde yemek kokusu bile sizi rahatsız edebilir. Bu geçici ve normal bir durumdur. Bu haftalarda kilo kaybıda görülebilir. Bebeğinizi besleyemediğinize dair endişeye kapılmayın, o çok küçük ve sizin besin depolarınız onun için yeterli olacaktır. Kahvaltıda yumurta tercih edebilirsiniz. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein deposudur. Haşlanmış olarak veya omlet şeklinde tüketebilirsiniz. Kepek ekmeği Demir emilimini bir miktar azaltacağı için gebelikte çok fazla tercih edilmemelidir. Tam tahıllı ekmek ve çavdar ekmeği tüketmek, yüksek lif içeriği nedeniyle bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı engeller. Ara öğünde meyve, fındık veya ceviz tercih edebilirsiniz. Kuruyemişler kavruldukları zaman E vitamini içeriği azalacağı ve tuz tüketimi artacağından kavrulmadan tüketilmesi daha uygun olacaktır. Öğle yemeğinde sebze yemeği veya et tüketilebilir. Etlerin iyi pişmiş olarak tüketilmesi önemlidir. Ara öğünde kuruyemiş, meyve , yoğurt tercih edilebilir. Beyaz leblebi özellikle bulantısı olan gebeler için güzel bir seçenek olacaktır. 

Yoğurdun üzerine konulacak tarçın kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Akşam yemeğinde ise öğle yemeğinde et tercih edildiyse sebze yemeği, sebze yemeği tercih edildiyse et yemeği tercih etmek dengeli beslenmek açısından önemlidir. Uyumadan önce ise 1 bardak süt veya yoğurt tercih edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cemal Ünlü Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)