Gebelikte Diyet ve Beslenme

Gebelikte ideal beslenme dengeli beslenme ile sağlanabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenme biçimini tercih etmek, daha az sorun yaşanmasına yardımcı olur. Gebelikte bebeğin tek besin kaynağı annedir. Çeşitli besin gruplarından düzenli biçimde alınmalıdır.

Gebelik döneminde bol sıvı alınması, tuzun az tüketilmesi, çay - kahve gibi kafein içeren içeceklerin az tüketilmesi, alkol ve sigaradan uzak durulması özellikle tavsiye edilmektedir. Kadınlarda demir eksikliğinin çok görüldüğü ülkemizde demir eksikliği konusunda doktorun önerilerine dikkatle uyulmalıdır.

Gebelikte protein gereksinimi artar. Balık, et, süt, süt ürünleri, baklagiller düzenli tüketilmelidir. Normalden iki katı kadar fazla kalsiyum tüketilmelidir. Bu bebeğin kemik ve diş yapısının sağlıklı oluşmasını sağlayacaktır. Süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeleri kalsiyum gereksinimi için alınabilir. Lifli gıdalar gebelikte sık görülebilen kabızlığı minimize edecektir. Folik asit gebeliğin ilk döneminden beri özenle alınması gerekmektedir. Yeşil sebzeler folik asit açısından zengindir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Meltem Serter Yünten Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)