Gebelikte En Sık Merak Edilen Sorular

1)GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gebeliğin sayacağımız tüm belirtileri kişiden kişiye değişen derecelerde olduğu için gebe olduğunuzu anlamanın en kesin yolu kan testidir. Kan testi ile ölçülen B-HCG değeri kanda gebelik için baktığımız hormondur. Gebeliğin diğer belirtileri özellikle ilk haftalarda kişiden kişiye değişik oranlarda görülebildiği ve adet öncesi belirtilerle de benzerlik gösterdiği için müphem belirtilerdir.

Müphem belirtiler arasında memede hassasiyet, meme ucunda karıncalanma, kasık ağrısı, tansiyon düşüklüğü, uyku hali sayılabilir.

2)GEBELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILMAL

Kanda gebelik test adet gecikmesinin olduğu gün veya yumurtlama döneminde olan ilişkiden 14 gün sonra yapılmalıdır.

Gebeliği saptamak için yapılabilecek testlerden bir diğeri ise erken gebelik testleridir. BU testler idrarda bakılır. Beklenen adet tarihine yaklaşık 1 hafta kalmışken size gebelik başlangıcını gösterebilir. İdrarda gebelik testi yaparken sabah ilk idrar tercih edilmelidir. Kanda bakılan Bhcg testi için saat yada açlık-tokluk gibi durumlar önem arzetmez.

3) BEBEĞİ ULTRASONDA EN ERKEN NE ZAMAN GÖRÜRÜRÜZ?

Gebelik olduğunu kanda bakılan B-Hcg testi ile saptadıktan sonra gebeliği ultrasonda ne zaman görebileceğiz yine en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Gebeliğe ait ultrasondaki ilk belirti ‘’gebelik kesesi’’ oluşmasıdır Gebelik kesesini gördüğümüz aşamada kanda B-HCG değeriniz 2000-2500 olmalıdır .

4)BEBEĞİN KALP ATIŞLARINI NE ZAMAN DUYARIZ?

Bebeğin kalp atışlarını 6 haftada, kese büyüklüğü 25 mm olduğunda duymaya başlarız

5)GEBELİK BULANTILARI NE ZAMAN BAŞLAR?

Gebelik dönemi anne adayının tüm organ sistemlerinde değişikliğe sebep olur.Mide-barsak sisteminde ise ilk belirtileri, bulantılar olmaktadır. Gebelik bulantıları tüm gebelerde olmuyor ancak olan kişilerde beslenmeyi olumsuz etkileyebiliyor. Bulantılar 6 haftada başlayıp 12. Haftada azalarak kaybolurlar. Bu süreçte beslenme mümkün olduğunca kuru, az yağlı, az baharatlı gıdalar ve az az olarak da olsa mutlaka sıvı tüketimi yeterli düzeyde olacak şekilde devam ettirilmelidir. Sıvı ya da gıda alımının yetersiz olduğu durumlarda medikal tedaviler düzenlenebilmektedir.

6GEBELİKTE YAPILMASI GEREKEN KAN TESTLERİ VAR MIDIR?

Gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren, anne adayının kan sayımı, karaciğer böbrek fonksiyon testleri ,toxoplazma, rubella gibi enfeksiyonların geçirilmekte olup olmadığı, tiroid fonksiyon testleri, kan grubu değerlendirilmelidir. Alacağımız sonuçlara göre tüm bu testlerin gerekli takibi hekim tartından planlanmalıdır. 

7) İKİLİ TARAMA TESTİ NEDİR,HANGİ HAFTALARDA YAPILMAKTADIR?

İkili arama testi trizomi 21,13,18 için yapılan tarama testidir. Kesin tanı bu testle koyulmamakta sadece riskli grubu belirlemek amacıyla yapılmaktadır.

8) AYRINTILI ULTRASON - 4 BOYUTLU ULTRASON NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

18-23 haftalar arasında bebeğin organlarının gelişimi, oluşabilcek sağlık problemlerinin tespiti amacıyla yapılan, bebeğin tüm organlarının taranmasını içeren testtir.

9) ŞEKER YÜKLEME TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?

Şeker yükleme testi kime yapılmalı sorusu son yıllarda en sık tartışılan sorudur ,testin kaç gr.  şeker ile yapılacağı veya yapılması gereken riskli gruba dahil olup olmadığınız takip eden hekim tarafından kararlaştırılmalı.  24 haftadan itibaren yapılabilmektedir.

10) DOĞUMA HAZIRLIK

Doğum 40 haftalık tatlı maratonun bitişidir. Artık bebek dış dünya ile tanışacak ve sizde bu süreçte ona rehber olacaksınız. Dolayısıyla doğuma hazırlanırken doğum sonrası bebek bakımı da atlanmaması gereken bir süreçtir. Doğum normal vajinal yolla veya sezeryan ile gerçekleştirilebilmektedir. Normal doğum için eğer takip eden doktorunuz bir engel belirtmedi ise yürüyüşler ve pilates doğumu kolaylaştırma konusunda bize son derece yardımcı olmaktadır.Doğumun normal vajinal yada sezeryanla gerçekleşmesi, bebeğin pozisyonuna ,sizin pelvis muayenenize ve bebeğin iyilik haline göre değişmektedir.Normal vajinal doğum rahim ağzının 10 cm açılmasının tamamlanmasıyla gerçekleşir.İlk gebelikte 12-14 saat kadar sürebilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feyza Ağaca Güler Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)