Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Folik asit kullanımı hakkında gebelik düşünen anne adaylarının detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Folik asit, nörol tüp defekti diye adlandırdığımız (spina bifida, anensefali, meningomyolosel vb..) bebeğin sırtındaki omurgada oluşacak açıklığın oluşmasını engelleyen bir vitamin desteğidir.

Folik asit gebelik planlandığında en az 1 ay öncesinde kullanılmaya başlanılmalıdır. Bu yüzden gebelik planlayan anne adaylarımız gebelik öncesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından kontrol olmalıdır. Muayene olmadan gebe kalan anne adaylarımız ise folik asite gebeliğini öğrenir öğrenmez başlamalıdır ve 12. gebelik haftasına kadar folik asite devam etmeliler.

Günlük kullanılması gereken doz 400 mcg'dır. Fakat birçok anne adayımız bu dozun yaklaşık 10 katı olan yüksek doz 5 mg'lık folik asit takviyelerini kullanmaktadır. Bu doz yüksek dozdur ve bazı durumlar dışında kullanılması gereksizdir. Bazı çalışmalarda gereksiz yere kullanılan yüksek dozun bebeklerde zeka geriliği ve alerjik hastalıklar gibi yan etkileri görülmüştür. Ayrıca bir çalışmada fazla miktardaki folik asit kullanımının kadınlarda meme kanseri riskinin artırdığı görülmüştür. Kullanılacak her şeyin kararında gerekli dozda kullanılması en uygun olandır.

  

5 MG YÜKSEK DOZ FOLİK ASİTİ KİMLER KULLANMALIDIR?

 

  -Daha önceki gebeliklerinde nöral tüp defekti yani bebeğin sırtındaki omurgada açıklık oluşmuş anne adayları, 

  -Epilepsi yani sara hastası olup bu hastalığın ilaçlarını kullanan anne adayları, 

  -Şeker hastalığı (diyabeti) olan anne adaylarımız gebelik planlamadan en az 1 ay önce 5 mg yüksek doz folik asit kullanmaya başlamalıdır. 12. gebelik haftasına kadar devam etmelilerdir.

 

  12. gebelik haftasından sonra folik asit yerine multivitamin takviyesine başlanılması gerekir. Multivitamin takviyesi içinde de 400 mcg dozunda yeterli folik asit bulunmaktadır.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Sağlam Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)