Gebelikte Kabızlık

Gebelikte kabızlık oldukça sık rastlanan bir durumdur. Dışkılama sıklığının azalmasına, hatta rahatsızlık verecek derecede dışkı çıkaramamaya kabızlık denir.

Dışkınız katı, sert, küçük hacimli olur ve beraberinde şişkinlik, gerginlik, rektal dolgunluk ya da dışkıyı tam boşaltamadığınızı hissedersiniz.Sebeplerinden biri gebelikte hormon düzeylerindeki artışa bağlı olarak bağırsaklarda yaşanan kas dokusu gevşemesi, diğer bir sebebi ise büyümekte olan uterusun baskı yapmasıdır. Ama bu çözülemeyecek bir durum değildir.Tuvalet alışkanlıklarınız, büyük bir olasılıkla hamilelikte değişecek. Kadınların çoğunda kabızlık olur, genellikle bunu düzensiz dışkı çıkarma takip eder. Basur daha sık oluşur . Aşağıda yazanlara dikkat ederek kabızlığın üstesinden gelmeniz mümkün.

Neler yenilmelidir?

Bol sıvı yanında posalı (lifli) gıdaların da tüketilmesi gebelikte kabızlık şikayetini azaltır.

Lifli gıdalar

  • Kepekli ekmek,
  • Yulaf ezmesi,
  • Barbunya,
  • Kepekli makarnalar,
  • Kayısı,
  • Kuru üzüm,
  • Bezelye,
  • Pırasa,
  • Esmer pirinç,
  • Ahududu
  • Kuruyemişte

Bol miktarda vardır.

Ayrıca bolca kayısı, erik, incir kompostoları ve doğal meyve suları içebilirsiniz. Eğer normalde çok az lifli besin alıyorsanız, öğünlerinize lifli besinleri azar azar ekleyin, aksi takdirde midenizde sıkıntı yaşarsınız. Bütün günkü öğünlerinizi 6 eşit parçaya bölerseniz çok daha iyi olacaktır; çünkü 3 büyük öğünde kendinizi çok rahatsız hissedebilirisiniz.

Kahve, kola gibi içecekler ve muz gibi nişastalı gıdalar kabızlık yapar. Bu tür gıdalardan uzak durun.

Öğün atlamak sindirim sisteminin çalışma sistemini sekteye uğratır. Bu nedenle özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinizi atlamamaya özen gösterin.
Yoğurt, bağırsak hareketlerinizi ve sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler.

Sıvı tüketimi ne kadar önemli?

Sağlığımızın temel taşlarından su, meyve ve sebze suları dışkıyı yumuşatıp besinlerin sindirim sisteminde rahatça ilerlemelerini sağladığı için kabızlık şikayetlerinin kurtarıcısıdır. Sabah kahvaltısından önce aç karnına bir bardak ılık su içilmesi tavsiye edilir. Günde 1,5-2 litre su ya da sıvı tüketin. Sıvı ihtiyacınızı su, çorba, ayran, komposto, bitki/meyve çayları, doğal meyve suyu ile karşılayabilirsiniz.

Egzersizin faydası olur mu?

Yaptığınız egzersizi artırmanız da kabızlığın azalmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle açık havada yapılacak bir saatlik yürüyüşler, sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Dolayısıyla her gün yaklaşık yarım saat veya birer saatlik yürüyüşler yapmaya çalışın.

Doktora ne zaman gitmeli?
Diyet,sıvı tüketimi ve egzersizin faydalı olmadığı kabızlık durumlarında hekiminiz tarafından önerilecek olan kabızlık önleyici tozlar kullanmalısınız. Aksi halde tedbir alınmaz ise basura neden olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Coşkun Şimşir Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)