Gebelikte Kan Basıncına Dikkat!

Gebelik, her anne adayı için sağlık ve mutlulukla geçirilmesi istenen bir süreçtir. Fakat bu süreç her zaman anne adaylarının planladığı gibi ilerleyemeyebilir.

Çoğunlukla hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan, halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen “kan basıncı bozukluğu hastalığı”, ender görülen ve gebelerin yaşadığı ciddi bir hastalıktır.

Hastalığın Adı “Preeklampsi”

Gebelik zehirlenmesinin meydana gelmesine yol açan etkenlerin, toplumda yeterince bilinemediğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Anne adayından bebeğe giden kan damarlarının yeterince genişleyememesi ve buna bağlı olarak bebeğe yeterince kan gidememesi olayıdır. Preeklampsi hastalığının yaşanması durumunda, yüksek tansiyon ortaya çıkabilir ya da kan basıncınızda sürekli bir artış olabilir.” dedi.

Ölüm Nedenleri Arasında İlk Sıralarda Yer Alıyor

Dünya genelinde anne adaylarının ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda preeklampsi hastalığının bulunduğunu belirten Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Gebelik zehirlenmesi, ülkemizde de anne adaylarının ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Preeklampsi hastalığında erken tanı, uygulanacak doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesi sayesinde riskleri en aza indirilebilmektedir.

Preeklampsi hastalığında belirtiler, hafif ya da şiddetli bir şekilde oluşabilmektedir. Kan basıncında görülecek ani ve hafif değişimler bile son derece dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Kan basıncının hafif bir şekilde değişmesi hissedilemeyebilir ancak doktorunuz tarafından düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda gebelik süresi dolduğunda doğum başlatılabilmektedir. Kan basıncında görülecek yüksek artışlar ise anne adayları tarafından fark edilebilmektedir. Bu durumda anne adayları daha sıkı bir takip altına alınmalıdır.” dedi.

Preeklampsi Eklampsi Hastalığıyla Karıştırılıyor

Preeklampsi hastalığının kan basıncında görülen değişikliklerle tüm organ sistemini etkilediğini vurgulayan Ağır, “Preeklampsi hastalığı Eklampsi hastalığıyla sıkılıkla karıştırılmaktadır. Eklampsi, çok daha ciddi bir hastalıktır.

Yüksek tansiyona bağlı olarak nöbet geçirme olasılığı artmaktadır. Eklampsi hastalığı geçiren anne adaylarının kol ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Bazı durumlarda geçici bilinç kaybı da görülebilmektedir. Anne adayının hayatını tehdit eden bir risk oluşturmaktadır. Çoğunlukla normal doğum zamanı beklenmeden bebeğin acilen alınması gerekmektedir.” diye konuştu.

Preeklampsi Tedavi Edilebilir mi?

Preeklampsi tedavisinin, hastalığın ne derecede olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini dile getiren Ağır, “Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu da ikinci bir kriterdir.

Bu iki kriter gebeliğin takibi açısında önemli veriler oluşturmaktadır. Tedavide asıl amaç preeklampsi hastalığının anne ve bebek üzerinde oluşturduğu olumsuz durumları en aza indirmektir. Riskli durumlarda zorunlu tercih olarak bebeğin doğumu ön görülebilmektedir.

Gebeliğin her sürecinde olduğu gibi preeklampsi hastalığı geçirilen süreçlerde de düzenli takip son derece önemlidir. Gebelik öncesinde de tüm risk faktörleri ele alınarak preeklampsi hastalığı süreçleri takip edilebilmektedir.” şeklinde konuştu.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Meriç Çağrı Ağır Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)